"De madammen" nemen na 15 jaar afscheid: "We stoppen op een hoogtepunt"

Het Radio 2-programma "De madammen", één van de best beluisterde radioblokken in Vlaanderen, neemt volgende week – na een kristallen jubileum – afscheid. “We stoppen op ons hoogtepunt.”

Met maar liefst 15 seizoenen op de teller was "De madammen" een vaste waarde in de levens van vele Radio 2-luisteraars. Heel bekend Vlaanderen kwam bij hen over de vloer. 

Het succesrecept? Drie vurige madammen die iedereen elke dag opnieuw aanspoorden om alles uit het leven te halen. Hoe de nieuwe voormiddag er dit najaar zal uitzien op Radio 2 wordt later deze zomer bekendgemaakt.

Baken

Rino Ver Eecke, nethoofd Radio 2: "Oprecht chapeau voor "De madammen" om in een snel veranderend radiolandschap maar liefst 15 jaar radio te maken. Zij waren dé voormiddag bij Radio 2, een baken van vertrouwen." 

"De twee helden in dat verhaal zijn zeker Anja en Cathérine die de hele rit hebben uitgereden. Intussen werken we aan een nieuw voormiddagconcept waarbij de luisteraar centraal staat. Bij Radio 2 blijven we fijne muziek combineren met weetjes en praktische tips die het leven aangenamer maken. Anja, Siska en Cathérine zitten niet stil en gaan nieuwe uitdagingen aan de komende maanden."

15 jaar hoogtepunten

"Een programma met drie vrouwen waarin alle mogelijke lifestyle-onderwerpen aan bod komen", zo kondigden Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Ilse Van Hoecke "De madammen" aan toen hun programma op 14 oktober 2007 van start ging. 

Ilse gaf haar plaatsje door aan Leki, opgevolgd door Britt Van Marsenille, die in 2019 de fakkel doorgaf aan Siska Schoeters. Het huidige trio blikt terug op 15 radioseizoenen vol thema’s en aandacht voor alles wat het leven aangenaam maakt. Een lach en een traan.

Iedereen heeft een verhaal

"Ik mocht 15 jaar radio maken met mijn schoolvriendin Cathérine, ik kreeg er twee geweldige vriendinnen bij, Ilse van Hoecke en Britt van Marsenille", reageert Anja Daems. "We hebben in de 15 jaar de liefde gevonden, kinderen gekregen, afscheid genomen van geliefden en mochten dat telkens samen beleven." 

"We ontdekten andere culturen, zaten in de zetel bij de sterren met elke keer bijna een miljoen mensen op de radio. Maar wat ik vooral zal koesteren zijn de mooie, ontroerende en oprechte verhalen van de luisteraars. Als ik één ding geleerd heb, is het dat iedereen een verhaal heeft, als je maar wil luisteren."

Wat ooit begon als een soort radio-experiment is uitgegroeid tot een begrip in het medialandschap.

Cathérine Vandoorne

Cathérine Vandoorne: "Het was een voorrecht om daar 15 jaar lang deel van uit te maken en om in dialoog met de luisteraars te kunnen gaan. En die waren er massaal. Ze lieten dan ook van zich horen. Als we iets op de radio hadden gezegd dat niet juist was, als we een schoon of lelijk kleedje aanhadden, als we een vrolijke of een mindere dag hadden… dan hoorden we het meteen." 

"Verhalen van gasten, artiesten en luisteraars hebben me af en toe ontroerd en me zelfs gevormd. Elk einde is een nieuw begin. Radio maken en verhalen vertellen blijft nog altijd het allermooiste beroep ter wereld."

"Ik ben heel vereerd dat ik even met hen mocht samenwerken. Het is heel bijzonder om als radiomaker 15 jaar lang elke dag een programma te vullen met relevante en interessante onderwerpen. En dat hebben zij en het team maar mooi gedaan", besluit Siska Schoeters.

Bekijk hier de aankondiging van hun afscheid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen