De nieuwbouw voor basisschool Henri D'Haese in Gentbrugge wordt al gebouwd zodat het zonder fossiele brandstoffen kan.
Copyright stad Gent

Gent wil geen fossiele brandstoffen meer bij eigen nieuwbouw en grote renovatieprojecten: gasketels uit den boze

De stad Gent heeft beslist om bij eigen nieuwbouwprojecten, en bij grote renovatieprojecten, geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Gasketels zijn dus uit den boze vanaf nu. De stad neemt deze maatregel omdat het grote klimaatambities heeft.

Alle gebouwen van de stad Gent worden vanaf nu op zo'n manier gebouwd dat er geen fossiele brandstoffen voor warmte, verlichting en sanitair meer nodig zijn. Gasketels zullen dus niet meer aangekocht worden. Maar er zal meer gebruik gemaakt moeten worden van bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. De maatregel is er voor eigen nieuwbouw en voor grote renovatieprojecten. De nieuwbouw van basisschool Henri D'Haese in Gentbrugge is daar al een voorbeeld van.

Nieuwbouw basisschool Henri D'Haese in Gentbrugge.
Copyright stad Gent

Nieuwe energieprestatienota

De stad heeft een nieuwe "energieprestatienota". Dat is een nota die een meer dan 10 jaar oude passiefbouwnota vervangt. Daarin staan maatregelen die ervoor zorgen dat er hogere eisen worden gesteld bij nieuwe bouwprojecten en bij grote renovatieprojecten. Het gaat dan over alle vormen van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en het gebruik van energiezuinige toestellen zoals verlichting en liften.

Ieder jaar start de stad Gent een 15-tal bouwdossiers. Die zullen vanaf nu allemaal moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen. Daarbij komen nog enkele projecten van stadsontwikkelingsbedrijf Sogent en waterleverancier Farys. De stad wil tegen 2025 minstens 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik van eigen gebouwen uit hernieuwbare energie halen. Een maatregel die kadert binnen de klimaatambitie die Gent heeft.

Het volledige klimaatplan van de stad Gent kan je hier nalezen.

kasto80

Meest gelezen