Spotprenten van conservatieve rechters Barrett, Alito, Thomas, Gorsuch, Roberts en Kavanaugh.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Abortusarrest verdeelt Amerikanen: "schandelijk en hartverscheurend" of "historische vergissing is rechtgezet"

De beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het recht op abortus te schrappen, leidt zoals verwacht tot grote beroering in de VS. Dat weerspiegelt nog maar eens de verdeeldheid die er heerst tussen conservatieven en liberalen. President Joe Biden roept het parlement (en de kiezers) op om het recht op abortus in te schrijven in de wet.

Zoals verwacht heeft een meerderheid van de negen opperrechters in de VS vandaag een punt gezet achter het recht op abortus in de VS. Buiten het Hooggerechtshof stonden tal van betogers voor en tegen het arrest.

Deze strijd is niet voorbij: je kan iets doen, je kan gaan stemmen

De Amerikaanse president Joe Biden

In een toespraak vanavond trok president Joe Biden fel van leer tegen het Hooggerechtshof. "Het is een trieste dag voor het hof en voor het land", zei hij. Biden sprak ook over een aanval tegen het recht op privacy en tegen de principes van vrijheid en gelijkheid. Het Hooggerechtshof heeft volgens Biden nu rechten afgenomen van de burgers. Dat is het gevolg van een extreme ideologie die decennia lang het recht op abortus poogde te ondermijnen en nu de gezondheid en het leven van vrouwen in gevaar brengt. 

De strijd is echter niet voorbij, zei een strijdlustige Biden. Hij roept de kiezers op om in het najaar te stemmen voor parlementsleden die het recht op abortus in de nationale wetgeving willen inschrijven. Dat is de taak van het Congres. Intussen wil Biden verzekeren dat vrouwen het recht hebben om te reizen naar deelstaten waar abortus wel toegelaten blijft en de nodige medicatie kunnen krijgen. 

BEKIJK - "Het is een trieste dag voor ons land, maar het betekent niet dat onze strijd voorbij is", reageert de Amerikaanse president Joe Biden op de beslissing van het Hooggerechtshof:

Videospeler inladen...

Een van de eersten om te reageren, was voormalig Democratische president Barack Obama. Hij nam geen blad voor de mond: volgens Obama "heeft het Hooggerechtshof een aanval ingezet op de fundamentele rechten van miljoenen Amerikaanse vrouwen". Dat is toch wel een sterke uithaal van een voormalig staatsman naar die andere grote federale instelling in Washington. 

Ex-president Donald Trump reageert als volgt: "Dit is volgens de grondwet en geeft rechten terug aan de deelstaten waar ze altijd al thuishoorden". 

Het recht op abortus is in de vergeetput van de geschiedenis beland

Mike Pence, vicepresident onder Donald Trump

De Republikein Mike Pence -vicepresident onder president Donald Trump- stak dan weer zijn vreugde niet onder stoelen of banken: "het recht op abortus is nu in de vergeetput van de geschiedenis beland" luidde zijn reactie. Pence profileert zich steeds als streng gelovig christen en als overtuigd conservatief. 

Mitch McConnell, de Republikeinse fractieleider in de Senaat, noemt de beslissing van het hof "moedig en correct" en spreekt over "een historische overwinning voor de grondwet en de zwaksten in onze samenleving". 

Amerikaanse vrouwen hebben vandaag minder vrijheid dan hun moeders

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden

Nancy Pelosi, de topvrouw van de Democraten in het Huis van Afgevaardigen, noemt "het wrede arrest van het Hooggerechtshof schandelijk en hartverscheurend". Zij beschuldigt er de Republikeinen van dat ze abortus in de hele Verenigde Staten willen verbieden. Pelosi wil zich blijven inzetten om het recht op abortus via het parlement te verzekeren. Concreet wil ze dat tot een thema maken bij de parlementsverkiezingen in november van dit jaar. 

Bekijk hier een fragment van de reactie van Nancy Pelosi:

Videospeler inladen...

De kwestie beroert niet enkel de Amerikanen. Zo betreurt Tedros Ghebreyesus, de voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie, de beslissing. "Ik ben erg teleurgesteld omdat vrouwenrechten beschermd moeten worden. Ik had verwacht dat Amerika die rechten zou beschermen". 

Dat is ook de mening van de Britse premier Boris Johnson. Vanuit Rwanda waar hij deelneemt aan de top van het Britse Gemenebest spreekt Johnson over "een grote stap achterwaarts". De Canadese premier Justin Trudeau noemt de beslissing "verschrikkelijk" en vindt dat "geen regering, geen politicus en geen enkele man een vrouw zou mogen dicteren wat ze wel of niet met haar lichaam mag doen". 

BEKIJK - De integrale reactie van de Amerikaanse president Joe Biden op de beslissing van het Hooggerechtshof:

Videospeler inladen...

Meest gelezen