De Republikeinse Senator Rand Paul probeerde tevergeefs de strengere wapenwet nog tegen te houden.
2022 Getty Images

Voor het eerst in 30 jaar wordt Amerikaanse wapenwet verstrengd: Democraten en Republikeinen vormen meerderheid

Voor het eerst in tientallen jaren heeft een meerderheid in de Amerikaanse Senaat zich geschaard achter een hervormde wapenwet, die enkele beperkingen invoert. 65 van de senatoren stemden voor het wetsvoorstel, 33 stemden tegen. De tekst verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden. Verwacht wordt dat daar, nog voor het zomerreces, een goedkeuring volgt.

De roep naar een strengere wapenwet klonk de laatste weken weer wat luider in de Verenigde Staten na bloedige schietpartijen in Buffalo, New York, maar vooral in Uvalde, Texas, waar een 18-jarige jongen met een semi-automatisch wapen 19 kinderen en 2 leerkrachten doodde.

De wapenwet verstrengen in de VS is geen sinecure. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking is wel voorstander, maar de Republikeinse partij houdt sterk vast aan het recht op wapendracht door burgers, dat stevig verankerd is in de grondwet. De machtige wapenlobby steunt politici ook rechtstreeks en financiert mee hun verkiezingscampagnes.

Zowel Democratische als Republikeinse politici stemden donderdag dan toch in met inperkingen van de toegang tot vuurwapens. Die beperkingen worden gekoppeld aan fors uitgebreide financiële steun voor de geestelijke gezondheidszorg en investeringen in veiligheid op scholen, die vaak het doelwit zijn van schietpartijen in de VS.

BEKIJK - Een meerderheid stemt voor een verstrenging van de wapenwet in de Senaat:

Videospeler inladen...

Strengere achtergrondcontroles

Het 80 pagina's tellende voorstel voorziet onder meer in strengere juridische en psychologische achtergrondcontroles voor 18- tot 21-jarigen die een wapen willen kopen. Er zou ook harder worden opgetreden tegen de illegale verkoop van wapens.

Het is tientallen jaren geleden dat er nog een verstrenging van de wapenwet komt, al gaat het om een beperkte verstrenging die voor de meeste mensen niet ver genoeg gaat. Zo had president Joe Biden graag een verbod op semi-automatische wapens gezien, maar dat komt er niet. Hij noemt de wet wel "een stap in de goeie richting".

Het is het gebruik van dat soort wapens dat aan de basis ligt van de meest bloedige schietpartijen in de VS. In 1994 werd de verkoop aan banden gelegd, maar die wet verstreek in 2004 en kon ondanks verwoede pogingen niet worden verlengd. De schutter in Uvalde kocht kort na zijn 18e verjaardag twee zulke aanvalswapens.

De strengere wapenwet moet nu nog naar het Huis van Afgevaardigden, maar aangezien de Democraten daar de meerderheid hebben, zou dat maar een formaliteit zijn. Daarna moet alleen nog president Biden zijn handtekening zetten.

Meest gelezen