Google Maps

Onderzoek naar zwemzone aan Kampenhout-Sas: “Zou fantastisch zijn als we daar in kanaal kunnen zwemmen”

Komt er een zwemzone in het kanaal Leuven-Dijle ter hoogte van Kampenhout-Sas? Als het van schepen in Kampenhout Gwenny De Vroe afhangt, alvast wel. Nu al wordt daar geregeld gezwommen, maar dat mag eigenlijk niet. Er zal nu een onderzoek komen om te bekijken wat er mogelijk is en of de waterkwaliteit goed genoeg is.

De afgelopen dagen is er veel te doen rond zwemmen in openbaar zwemwater. Vlaamse parlementslid en schepen in Kampenhout Gwenny De Vroe (Open VLD) riep deze week in het Vlaams Parlement minister Lydia Peeters (Open VLD) op om meer in te zetten op zwemmen in open water. De minister deed daarop zelf een oproep aan lokale besturen om actief suggesties voor zwemlocaties aan te geven. En dat is bij Gwenny De Vroe niet in dovemansoren gevallen.

“Ik woon zelf in Kampenhout en zou het fantastisch vinden om op een legale en veilige manier in onze gemeente te kunnen zwemmen”, aldus De Vroe. “Nu springen jongeren soms in het water vlakbij de sluizen van Kampenhout-Sas op een gevaarlijke plaats. Maar het is een droom om daar in de toekomst een afgebakende zwemzone te kunnen voorzien.”

Als er een zwemzone kan voorzien worden, moet dat veilig kunnen en de waterkwaliteit moet goed zijn
Gwenny De Vroe, schepen van Milieu, Kampenhout

De Vroe stelt daarom voor een proefproject op te starten aan Kampenhout-Sas, op het kanaal Leuven-Dijle. “Uiteraard moet er eerst een onderzoek gebeuren in samenwerking met minister Peeters. Ook de Vlaamse Waterweg moet daarbij betrokken worden, want het gaat om een bevaarbare waterweg. Als daar een zwemzone kan voorzien worden, moet dat natuurlijk ook veilig kunnen. Er zullen ook monsters genomen worden om te bekijken hoe het zit met de waterkwaliteit.”

Minister Peeters kondigde eerder aan dat er deze zomer twee nieuwe locaties bijkomen, in Mechelen en Vilvoorde, waar er in een bevaarbare waterloop gezwommen kan worden. Nu zondag brengt de minister, samen met enkele mensen van de Vlaamse Waterweg, een bezoek aan Kampenhout-Sas om te bekijken wat er in de toekomst mogelijk is.

Meest gelezen