Science Photo Library

Zo kan je de komende nachten met het blote oog 5 planeten op een rij zien (en dat is vrij uniek)

Dit weekend en ook volgende week nog, kan je met het blote oog vijf van de acht planeten van ons zonnestelsel op één lijn aan de hemel zien staan. Je zal er wel vroeg voor uit de veren moeten, want enkel vlak voor zonsopgang zijn de vijf planeten tegelijk zichtbaar. De vorige keer dat dat gebeurde is 18 jaar geleden. De volgende kans doet zich pas in 2040 voor.

Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Als de wolken geen roet in het eten gooien, kan je deze vijf planeten de komende nachten aan de hemel zien staan. En dat is vrij uniek. "Het mooie is dat ze op één lijn staan en in de juiste volgorde", zegt Werner Hamelinck van volkssterrenwacht Urania. 

"Het moeilijkste is om Mercurius te kunnen zien. Die planeet is enkel in de ochtendschemering te zien, vlak boven de horizon. De zon komt dit weekend al op om 5.30 uur, je zal dus rond 5 uur moeten kijken, best zelfs iets vroeger al. Vanaf het moment dat het te licht wordt, zal Mercurius te vaag worden om nog met het blote oog te kunnen zien", zegt Hamelinck.

Omdat Mercurius maar net boven de horizon komt piepen, heb je ook een vrij zicht op de horizon nodig. Of moet je kijken vanaf een hoog standpunt.

Uranus en Neptunus zijn enkel zichtbaar met een telescoop

Toch loont het de moeite om morgen de wekker vroeg te zetten. "Het fenomeen is al enkele weken zichtbaar en zal nog tot 30 juni ongeveer te zien zijn, maar nu is het ideale moment om te kijken", zegt Chris Janssen van het Observatorium Georges Lemaître in Bocholt, waar morgenvroeg een kijkmoment wordt georganiseerd. 

"Mercurius staat op dit moment het verste af van de zon. Dat maakt het iets makkelijker om de planeet te kunnen zien. Leuke extra is dat ook de maan tussen de planeten zal verschijnen, als een hele kleine sikkel die niet te veel stoort. De weersvoorspellingen voor komende nacht zijn ook vrij gunstig." 

Met een telescoop zijn álle planeten nu tegelijk zichtbaar, en dat voor het eerst in meer dan 1.000 jaar

Chris Janssen, educatief medewerker Observatorium Georges Lemaître in Bocholt

Met een telescoop kan je de komende nachten ook de twee verste planeten uit ons zonnestelsel zien, Uranus en Neptunus. "Als je die planeten erbij rekent, wordt het nog uitzonderlijker", zegt Janssen. "Het is meer dan 1.000 jaar geleden, van het het jaar 949, dat alle 7 planeten tegelijk zichtbaar waren aan de hemel. De volgende keer zou pas in 2492 zijn."

Kijktips

Wie naar de "planetenparade", zoals het fenomeen wordt genoemd, wil kijken, zoekt best een donkere plek met vrij zicht op de horizon. Saturnus is al zichtbaar vanaf 1 uur 's nachts. Uur na uur worden ook de andere planeten zichtbaar, met pas helemaal op het einde, rond 4.30 uur Mercurius.

Met een verrekijker kan je onder meer ook de ring rond Saturnus zien en de vier grote manen van Jupiter. Naar Mercurius kijken met een verrekijker wordt sterk afgeraden, omdat je per ongeluk in de zon kan kijken en je je ogen onherstelbaar kan beschadigen.

Meest gelezen