Steriele stierkikkers uitgezet in Balen in strijd tegen eigen soort

Het Agentschap Natuur en Bos en onderzoekers van PXL Bio Research zetten vandaag enkele steriele Amerikaanse stierkikkers uit in een natuurgebied in het Antwerpse Balen. Die stierkikker is een uitheemse en zeer invasieve soort, die moeilijk te bestrijden is. Door nu enkele onvruchtbare exemplaren uit te zetten, hoopt men de snelle populatiegroei te beperken.

De Amerikaanse stierkikker is, zoals de naam doet vermoeden, een uitheemse kikkersoort die afkomstig is van het Amerikaanse continent. Het gaat om een grote en invasieve soort, die voor de inheemse kikkersoorten in ons land een bedreiging vormt. "De bewuste kikker plant zich heel snel voort, en eet ook heel wat kleinere diersoorten op", vertelt Sara Descamps, onderzoeker bij PXL Bio Research in Limburg.

Het vermoeden is dat de uitheemse kikkersoort in ons land is terechtgekomen in de jaren negentig, toen er een ware hype leefde rond tuinvijvers. "Soorten van bij ons mochten niet verhandeld worden, dus we denken dat de stierkikker naar hier is gehaald om te pronken in de vijvers." Vanuit die vijvers heeft de kikker zich verspreid over heel Vlaanderen. Vooral in de vallei van de Grote Nete is er een grote concentratie van de stierkikker.

Maar de kikkersoort is moeilijk te bestrijden. "Het is een heel schuw dier, verspreid over een vrij ontoegankelijk gebied. Met actieve bestrijdingsmiddelen kan je een deel van de kikkers bestrijden, maar niet genoeg", zegt Descamps. 

BEKIJK - Het project van de Universiteit Hasselt en de PXL Hogeschool, samen met de Vlaamse overheid, is een wereldprimeur:

Videospeler inladen...

Voorbehoedsmiddel voor kikkers

Het onderzoeksteam heeft een methode bedacht om de kikkers te bestrijden. "Met een fysische drukschok maken we de dieren steriel." Dat werkt, omdat vrouwelijke stierkikkers maar met één mannetje paren. "Als een steriel mannetje paart met een vrouwtje, gaat de ontwikkeling van de eitjes niet voltooid worden, waardoor het aantal kikkers daalt." Zo hebben de onderzoekers dus een soort voorbehoedsmiddel voor de kikkers gemaakt.

Via deze manier grijpt het onderzoeksteam dus in op de populatie, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of genetische manipulatie. Het zal wel nog even duren eer de methode resultaat oplevert: "De kikkers zijn twee jaar larve, en daarna duurt het nog eens twee jaar eer ze in het stadium van voortplanten komen", besluit Sara Descamps.

Meest gelezen