Uitbraak vogelgriep in Zoutleeuw is een ramp voor duivenmelkers

Duivenmelkers in de buurt van Zoutleeuw mogen minstens een maand niet deelnemen aan wedstrijden met duiven. Bij een bedrijf in Budingen is namelijk vogelgriep vastgesteld, het zou gaan om erg besmettelijke variant. Daardoor gelden er maatregelen. “Voor de duivenmelkers is dat een ramp, ook financieel”, zegt Jo Herbots, één van hen. 

De duivenmelkers in de buurt van Zoutleeuw zitten met de handen in het haar. Bij een bedrijf in Budingen is vogelgriep vastgesteld. Er gelden daardoor strenge maatregelen, binnen een straal van 10 kilometer geldt een ophoklicht voor zowel professionele als particuliere pluimveehouders. En duivenmelkers uit de buurt mogen niet meer deelnemen aan wedstrijden terwijl het duivenseizoen volop aan de gang is. 

Jo Herbots is duivenmelker en duivenmakelaar bij Herbots Imex in Halle-Booeinhoven. Voor hem zijn de maatregelen een ramp. “Het seizoen is eind maart begonnen, we zitten dus volop in het seizoen. De nationale vluchten komen eraan en wij waren goed op weg. Maar nu wordt alles platgelegd omdat wij in die bewakingszone van 10 kilometer liggen. We mogen de duiven enkel rond het hok laten vliegen, en mogen ze niet meer wegbrengen om te trainen of om deel te nemen aan wedstrijden.”

Het is niet enkel voor de eer, maar ook financieel heeft dit gevolgen
Jo Herbots, duivenmelker

Geen wedstrijden, betekent ook geen prijzengeld. Toch draait het daar bij Jo niet alleen om. “We spelen met de duiven voor de eer, om te winnen. Maar de kans om te winnen is ons nu volledig ontnomen. Als je bovendien goed speelt, kom je in aanmerking om deel te nemen aan kampioenschappen en ook die kans hebben we nu niet meer. Ook commercieel betekent dit veel want een nationale winnaar is in het buitenland erg gegeerd. Maar nu mogen we geen duiven meer in- of uitvoeren. En dat heeft dus ook financieel grote gevolgen.”

Duiven en vogelgriep

Samen met enkele andere duivenmelkers probeert Jo te bekomen dat er voor duiven andere maatregelen komen dan voor “gewoon” pluimvee als er vogelgriep uitbreekt. “Er zijn wetenschappelijke studies dat een duif het virus niet kan krijgen of overdragen. De duif hoort dan wel bij pluimvee, maar is volledig immuun voor de vogelgriep. We zijn nu sterk aan het lobbyen om de duif in een andere categorie te krijgen. Maar zoiets duurt enorm lang om in een wet te gieten. We hopen wel dat we dat tegen volgend jaar wel kunnen bekomen”, aldus Jo.

Meest gelezen