AFP or licensors

Verenigde Naties: "Israëli's hebben Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh doodgeschoten"

Volgens het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN is de journaliste Shireen Abu Akleh wel degelijk gedood door een kogel van het Israëlische leger. De journaliste van tv-zender Al Jazeera werd op 11 mei gedood nabij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. 

In een mededeling heeft de woordvoerder van Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, de conclusies bekendgemaakt van een onderzoek naar de dood van de journaliste. Al Jazeera en de Palestijnse overheid wezen eerder Israëlische soldaten met de vinger, maar volgens Israël is dat niet duidelijk en was er een schietpartij aan de gang met Palestijnse militanten.

Uit het onderzoek van de VN blijkt nu dat de kogel die Abu Akleh doodde en haar collega Ali Sammoudi verwondde, afgevuurd zou zijn door het Israëlische leger. Volgens de VN zijn er geen aanwijzingen dat er op dat ogenblik in de buurt gevochten werd met gewapende Palestijnen. 

Het VN-onderzoek baseert zich op foto's, video's en audiofragmenten, experten en getuigen, maar ook op eerdere onderzoeken zowel door Israël als door de Palestijnen. De journalisten droegen helmen en kogelvrije vesten met een duidelijke vermelding van het woord "PRESS" toen Abu Akleh in het hoofd werd geraakt door een kogel. Bovendien werd er ook geschoten op een man die probeerde om haar lichaam weg te halen.

De VN-commissaris Michelle Bachelet roept Israël op om een gerechtelijk onderzoek in te stellen naar de dood van Abu Akleh en andere Palestijnen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Volgens de VN zijn er dit jaar al 58 Palestijnen gedood. Onder hen waren 13 kinderen.

Meest gelezen