Foto: RTV

Waterbom van bijna 50 liter regen in Lier: “Vijftiental oproepen, onder meer ondergelopen kelders”

In Lier stonden verschillende straten aan het Lisp blank. De stad kreeg een waterbom over zich heen: een korte, maar zeer krachtige regenbui. De riolering kon het water niet meer voldoende slikken en dus liepen verschillende straten en kelders onder. De situatie is intussen onder controle.

De brandweer kreeg vanmorgen een vijftiental oproepen voor onder meer ondergelopen kelders. “Vanaf 5u is het zwaar beginnen regenen en kwamen een aantal straten blank te staan”, zegt burgemeester Rik Verwaest (N-VA). “We hebben een vijftal kelders moeten leegpompen, maar ondertussen zijn de meeste oproepen afgewerkt.”

De grond is hard en droog en neemt daarom niet veel water op
Rik Verwaest, burgemeester (N-VA)

De zware wateroverlast kwam er na een waterbom: een korte, maar zeer krachtige regenbui. “40 à 50 liter water op korte tijd is een zware combinatie.” Door de hitte nam de grond niet veel water op en die hoeveelheid water kon de riolering niet aan. “Het was een lange, warme periode. De grond is hard en droog en neemt daarom niet veel water op. Al een geluk vallen de gevolgen nog mee.”

Ook de kelder van burgemeester Rik Verwaest (N-VA) moest worden leeggepompt. “Ik ben opgestaan met tien centimeter water. Niet fijn natuurlijk, maar er zijn ergere dingen", vertelt Verwaest op Radio 2 in Antwerpen. “Ik moest mijn kinderen duidelijk maken dat ze niet in het nieuwe zwembad mochten zwemmen.”

Al zet hij zijn eigen kelder graag aan de kant om de wateroverlast in zijn stad aan te pakken. “Mijn kinderen komen dan op de tweede plaats”, lacht Verwaest. "Dat neem ik er dan wel bij tijdens hun puberteit."

Videospeler inladen...

Meest gelezen