Foto Radio 2

Hevige regen leidt op verschillende plaatsen tot wateroverlast

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen hebben lokale onweersbuien tot wateroverlast geleid. In het hele land gold vandaag code geel voor onweer. 

Gisteravond en vannacht bereikte een actieve regen- en onweerszone ons land vanuit Frankrijk. Vandaag is het daardoor erg onstabiel met regelmatig buien en onweer. Op sommige plaatsen zijn de buien intens en kunnen ze gepaard met hagel en windstoten die snelheden halen tot 60 kilometer per uur. 

Lokaal kan er vandaag 20 tot 40 liter neerslag per vierkante meter vallen. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen leidt dat nu al tot wateroverlast.

In Kortrijk staat de Felix de Bethunelaan onder water:

Videospeler inladen...

In Kortrijk viel deze morgen al heel wat neerslag. De brandweer kreeg er een zestigtal oproepen voor ondergelopen straten en kelders. Onder meer de kelder van hogeschool HoWest - waar het morgen overigens opendeurdag is - stond onder water.

Bekijk hier beelden vanuit Kortrijk uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook de provincie Antwerpen werd deze voormiddag geteisterd door onweersbuien. In Mol was de fietstunnel onder de Zuiderring een tijdje afgesloten door wateroverlast. De fietstunnel had te kampen met een probleem aan de pompen. 

De gemeente riep fietsers op om het kruispunt niet bovengronds over te steken en om een omleiding te volgen.  Het kruispunt Molderdijk-Zuiderring heeft boven de grond geen voorzieningen voor fietsers, waardoor het volgens de gemeente levensgevaarlijk is om over te steken.

Fietstunnel in Mol

In Lier stonden vanochtend verschillende straten blank. De stad kreeg een waterbom over zich heen: een korte, maar zeer krachtige regenbui. De riolering kon het water niet meer voldoende slikken en dus liepen verschillende straten en kelders onder. 

De brandweer kreeg er een vijftiental oproepen voor onder meer ondergelopen kelders. Ook de kelder van burgemeester Rik Verwaest (N-VA) moest worden leeggepompt. Intussen is de situatie weer onder controle.

In de provincie Oost-Vlaanderen bleef de schade voorlopig beperkt. Verschillende brandweerkorpsen moesten vanmiddag uitrukken na oproepen voor wateroverlast, maar er zijn geen meldingen van zware problemen. In Zwijnaarde, een deelgemeente van Gent, slipte een vrachtwagen op de E17. Er is daardoor nog steeds hinder ter hoogte van de aansluiting naar de E40. 

Wateroverlast in Lier:

Videospeler inladen...

Het noodnummer 1722, voor niet-dringende interventies door de brandweer, is geactiveerd. De gemakkelijkste manier om een niet-dringende brandweerinterventie te vragen, is via het digitale loket 1722.be. Bellen naar 1722 kan ook. Het noodnummer 112 is enkel bedoeld voor mogelijk levensbedreigende situaties.

Meest gelezen