Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 23 doden bij bestorming van grenshekken rond Spaanse enclave Melilla in Marokko

Minstens 23 mensen zijn om het leven gekomen tijdens een bestorming van de grenshekken in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat melden de Marokkaanse autoriteiten. Zo'n tweeduizend migranten en vluchtelingen zouden geprobeerd hebben door het grenshekken te breken om zo Europa te bereiken. De slachtoffers werden daarbij vertrappeld of vielen vanop grote hoogte naar beneden en overleden aan hun verwondingen.

Volgens de Marokkaanse politie verliep de bestorming erg gewelddadig. De migranten en vluchtelingen zouden bewapend geweest zijn met messen, stokken en stenen. Zowat 130 van hen geraakten uiteindelijk Spanje binnen. 

De Spaanse premier Pedro Sanchez spreekt over een "aanval op het grondgebied van Spanje". Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Marokko sprak initieel over 18 doden en tientallen gewonden, maar volgens de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH ligt het dodental hoger. Zij baseren zich op getuigenissen van lokale medische ambtenaren en zeggen dat er minstens 29 mensen om het leven zijn gekomen. Ondertussen is het officiële dodental opgetrokken naar 23.

Omar Naji, plaatselijk hoofd van AMDH, zegt dat leden en sympathisanten van de mensenrechtenorganisatie beelden hebben gemaakt waarop te zien is hoe grote aantallen zwaargewonde migranten op de grond liggen terwijl de Marokkaanse politie gewoon toekijkt. Volgens Naji lagen de migranten urenlang gewond op de grond zonder medische zorg, wat tot een hoger dodental heeft geleid.

Opgelet: schokkende beelden

Melilla en Ceuta

Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd.

Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, kreeg de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van Afrikaanse vluchtelingen, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te moeten oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. 

De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen