President Macron wil begin juli nieuwe Franse regering met Elisabeth Borne als premier 

De Franse president Emmanuel Macron heeft premier Elisabeth Borne gevraagd eind volgende week voorstellen te doen voor een nieuwe regering. Die zou dan in de eerste dagen van juli aangesteld worden, zegt hij in een interview met het Franse persagentschap AFP.

Tegen zijn terugkeer van de topontmoetingen met de G7 en de NAVO, die tot donderdag duren, wil Macron van zijn premier "een stappenplan voor de Franse regering in de komende maanden en de komende jaren, en ook voor de samenstelling van een nieuwe daadkrachtige regering ten dienste van Frankrijk".

Die regering kan worden aangevuld met vertegenwoordigers van partijen die met de meerderheid willen samenwerken. 

Macron werd in april herkozen bij de presidentsverkiezingen, maar verloor daarna, bij de parlementsverkiezingen, met zijn partij de absolute meerderheid in het parlement en moet dus op zoek gaan naar een coalitie.

Elisabeth Borne, van wie Macron begin deze week nog het ontslag weigerde, krijgt dus van de president het vertrouwen om een nieuwe regering op de been te brengen.

Borne, die sinds mei premier is, moet nu bij de verschillende fracties in het Franse parlement gaan polsen naar hun wil om met de partij van Macron in zee te gaan en haar als premier het vertrouwen te geven. 

Macron sluit bij voorbaat het uiterst rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen en het radicaal linkse La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon uit.

Meest gelezen