IN KAART - Verbieden, inperken of juist uitbreiden: dit zijn de 50 staten van de VS van plan met recht op abortus

In de VS heeft het Hooggerechtshof de 50 individuele staten na een halve eeuw weer de volledige vrijheid gegeven over hun abortuswetten. In bijna de helft van de staten is abortus meteen verboden of wordt het recht erop op korte termijn ingeperkt. Een overzicht in kaart.

Wat voorafging

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het historische arrest "Roe versus Wade" uit 1973 ongedaan gemaakt. Dat arrest oordeelde destijds dat een abortuswet in Texas ongrondwettelijk was en in strijd met de privacy van de vrouw. Zo werd abortus voor alle vrouwen in de VS een recht. Doordat het Hooggerechtshof nu ingaat tegen dat arrest krijgen alle Amerikaanse staten weer de volledige vrijheid om zelf hun abortuswetgeving op te stellen.

Zoals verwacht grijpen veel Amerikaanse staten onmiddellijk de kans aan om hun abortuswetten aan te scherpen na het recente arrest van het Hooggerechtshof. Maar liefst 21 staten hebben het recht op abortus al geschrapt of ingeperkt of zullen dat op korte termijn doen. Op al die plekken hebben Republikeinen het overwicht. 

In 13 van die staten treden binnen de maand zogenoemde "trigger laws" in werking. Dat zijn wetten die al goedgekeurd waren, maar enkel van kracht zouden worden als het Hooggerechtshof "Roe vs. Wade" zou afvoeren. In een rist andere staten werden bestaande anti-abortuswetten geblokkeerd door de rechtbank, maar zullen die nu weer worden geactiveerd.

"Toevluchtsoorden"

Daartegenover staan 20 staten waar het recht op abortus wettelijk verankerd is en blijft. In het overgrote deel van die staten hebben de Democraten het voor het zeggen. Sommige onder hen zijn de abortuswetten nog aan het versterken of uitbreiden. Staten als Californië en New Jersey willen zelfs "toevluchtsoorden" worden voor vrouwen uit andere staten die een abortus nodig hebben.

In 9 staten heerst nog onzekerheid over de toekomst: politici proberen er strengere wetten door te voeren of oude, geblokkeerde anti-abortuswetten weer te activeren, maar het is nog afwachten welke kant het uiteindelijk zal uitgaan.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

BELUISTER - Hoe is het abortusdebat in de VS de voorbije 50 jaar verlopen? Wat zijn de gevolgen voor vrouwen nu abortus moeilijk of onmogelijk wordt in sommige staten? Onze VS-correspondent Björn Soenens legt het uit in deze podcast:

© Zoonar/S.Detel - creative.belgaimage.be

Meest gelezen