Radio 2

Leuvenaars kunnen volkstuintje huren in Heverlee om ecologisch te tuinieren

Sinds kort kunnen Leuvenaars een volkstuintje huren op het domein van Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos in Heverlee. Daar kunnen ze op een ecologische manier groenten en fruit telen. En dat is een succes: “De lijst was al volzet voor de aanleg begon.”

Er zijn 46 perceeltjes voorzien van elk ongeveer 30 vierkante meter groot. “Mensen die geen of een te kleine tuin hebben, kunnen hier tuinieren”, zegt David Dessers, Leuvens schepen van Landbouw en Consumptie (Groen). 

Met de volkstuintjes wil Leuven het sociale leven en duurzaamheid bevorderen. Inwoners kunnen elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen in een groene omgeving. Ook krijgen ze de kans om zelf ecologisch te tuinieren en ze worden hierin gedurende twee jaar begeleid. Elke twee weken krijgen de telers op zaterdagvoormiddag praktijkopleiding. “Maar we leren ook van elkaar”, zegt een van de telers

De bedoeling is dat er op een ecologische manier gewerkt wordt, dus met compost en zonder pesticiden. “We gebruiken natuurlijke voedingsmiddelen op basis van organisch materiaal en laten de natuur haar werk doen om ziektes onder controle te houden. Er is een hele aanpak van Velt om de planten gezond te houden zonder chemische middelen,” legt Jan Vanoppen van vzw Velt uit, een vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. 

Radio 2

Een van die telers is Elke D' hoker. “We hebben al koolrabi, radijzen, salade, en aardbeien. Op de tomaten is het nog even wachten. We hebben wel een tuin, maar het is aangenamer om hier onze groenten en fruit te kweken, want we krijgen veel tips en komen zo ook met andere telers in contact.”

De volkstuin is een groot succes. “De lijst was al volzet voor de aanleg begon”, zegt schepen Dessers.  De stad wil daarom het concept uitbreiden, zowel op het terrein in Heverlee als in andere deelgemeenten.

Meest gelezen