Archiefbeeld
AFP or licensors

Russische troepen veroveren Severodonetsk, Poetin dreigt met raketten die kernwapens kunnen dragen

De stad Severodonetsk, in het oosten van Oekraïne, is "volledig bezet" door het Russische leger. Het Oekraïense leger had gisteren aangekondigd dat het zich uit de stad zou terugtrekken en burgemeester Oleksander Strjuk bevestigt nu dat Severodonetsk in Russische handen is. Ondertussen spreekt Rusland steeds dreigendere taal: Poetin wil onder meer raketten die kernwapens kunnen dragen leveren aan Wit-Rusland.

De stad Severodonetsk, in het oosten van Oekraïne, is "volledig bezet" door het Russische leger, dat zegt burgemeester Oleksander Strjuk. De stad is al enkele weken het toneel van hevige gevechten tussen het Oekraïense en het Russische leger. Het Oekraïense leger had gisteren al aangekondigd dat het zich zou terugtrekken om de naburige stad Lisitsjansk beter te kunnen verdedigen. 

Severodonetsk behoorde tot de laatste delen van Loegansk die niet door Russische troepen of pro-Russische strijders werden veroverd. Die verovering is een cruciale etappe in het Russisch plan om de controle te krijgen over het industrieel bassin dat al sinds 2014 in handen is van de pro-Russische separatisten. In Severodonetsk leven momenteel nog enkele duizenden mensen. Voor de oorlog waren het er ongeveer 100.000.

BEKIJK - Oekraïense soldaten geven strijd om Severodonetsk op: "Het is niet voorbij. Ik weet zeker dat we hier terug zullen komen"

Videospeler inladen...

Via de berichtendienst Telegram zegt een vertegenwoordiger van de pro-Russische separatisten, Andrej Marosjko, dat de Russen ook de controle hebben genomen over de hele industriezone rond de Azot-fabriek, waar zo'n 800 mensen de afgelopen dagen hun toevlucht hadden gezocht om aan de beschietingen te ontkomen. Volgens de separatisten werden de burgers geëvacueerd, maar het is niet duidelijk waar ze nu zijn. 

Poetin wil raketten die kernwapens kunnen dragen leveren aan Wit-Rusland

Rusland gaat in de komende maanden aan buurland en bondgenoot Wit-Rusland raketten leveren die kernkoppen kunnen dragen. Dat heeft president Vladimir Poetin aangekondigd tijdens een ontmoeting met zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksander Loekasjenko. Het gaat om raketsystemen van het type Iskander-M, dat zijn raketten die kunnen uitgerust worden met kernwapens. 

Daarnaast heeft de Russische president ook aangekondigd dat hij Wit-Rusland wil helpen oorlogsvliegtuigen te moderniseren zodat ze kernwapens kunnen vervoeren. De Su-25-vliegtuigen van het Wit-Russische leger zouden verbeterd kunnen worden in Russische fabrieken, aldus Poetin.

Eerder vandaag had de Oekraïense legerleiding gezegd dat verschillende regio's in het land getroffen zijn door raketaanvallen, ook vanuit Wit-Rusland. 

Dreigende taal tegen Moldavië en Litouwen

Rusland spreekt intussen ook dreigende taal tegen Moldavië omdat het buurland van Oekraïne bereid is zich aan te sluiten bij de EU-sancties tegen Rusland zonder dat het zelf lid is van de EU (het is sinds kort wel kandidaat-lidstaat). Dat is in Moskou in het verkeerde keelgat geschoten. Op zijn Telegramkanaal zegt oud-president Dmitri Medvedev dat die houding van Moldavië niet zonder gevolgen kan blijven.

"In een poging om hun nieuwe meesters te behagen, zijn ze bereid zich aan te sluiten bij de Europese sancties tegen ons land", zegt Medvedev. "Ach ja, laat ze maar proberen. Op die manier zijn ze 100 procent zeker dat ze van dure energie en hulpbronnen gaan naar geen energie en hulpbronnen. Laat hen maar genieten van de sancties nog voor ze zelfs maar in de EU zitten."

In het dispuut met Litouwen over Kaliningrad (een exclave van Rusland die tussen Litouwen en Polen zit ingeklemd), bedreigt Rusland ook Litouwen. Dat land verbiedt sinds vorige week heel wat goederentreinen uit Rusland doorgang over zijn grondgebied naar Kaliningrad, een gevolg van de EU-sancties tegen Rusland.

Rusland noemde dat verbod "onwettig" en zei dat de beperking "ernstige gevolgen" kon hebben voor Litouwen. "Hiermee heeft Litouwen zelf eigenlijk zijn grenzen in vraag gesteld", zegt Dmitri Rogozin, hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, op de Russische staatstelevisie.

Volgens Rogozin is het ongehinderd doorlaten van goederen een Russische voorwaarde om de grenzen van Litouwen te erkennen. "Litouwen heeft hiermee niet alleen in het eigen been, maar ook in het hoofd geschoten", klonk het.

Elders op het terrein

Ondertussen gaan de gevechten in Oekraïne gewoon verder. De Russische minister van Defensie beweert dat "tot 80 Poolse strijders" zijn omgekomen bij een bombardement in het oosten van Oekraïne waar troepen uit Kiev en uit Moskou mekaar bekampen. 

"Tot wel 80 Poolse huurlingen, 20 gepantserde voertuigen en 8 raketlanceerders zijn vernield bij een precisiebombardement op de zinkfabriek Megatex in de gemeente Konstantinovka in de regio Donetsk", klinkt het.  De bewering is niet onafhankelijk te controleren.

In de regio Lviv, een stad aan de grens met Polen, werd de militaire basis van Yavoriv opnieuw onder vuur genomen. Volgens Oekraïense berichten werden zes kruisraketten afgevuurd vanaf schepen in de Zwarte Zee. Vier mensen raakten gewond.

Rond Khmelnitskji is de Oekraïense luchtafweer er naar eigen zeggen in geslaagd twee raketten uit de lucht te halen. De brokstukken zouden ook geen schade hebben veroorzaakt.

In de zuidelijk gelegen stad Mikolajiv is een zware aanval gemeld. De omvang van de schade en de mogelijke slachtoffers worden volgens een woordvoerder van de regering nog onderzocht. "Maar we weten dat er haveninfrastructuur, woonwijken en recreatiegebieden zijn aangevallen", klinkt het.

Meest gelezen