Videospeler inladen...

BEKIJK - Ontbijten met N-VA-voorzitter Bart De Wever: "Uiterst rechts is het drama van Vlaanderen"

Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat". Vandaag: Bart De Wever, voorzitter van N-VA. 

Als we de politieke peilingen mogen geloven, zouden de N-VA en Vlaams Belang bij de verkiezingen in 2024 aan Vlaamse kant een meerderheid kunnen halen in zetels. Maar N-VA-voorzitter Bart De Wever herhaalt dat zijn partij dan niet in een coalitie stapt met Vlaams Belang. 

Volgens De Wever heeft die partij geen interessant aanbod: "Ik zie niets in het programma van Vlaams Belang, dat sociaal-economisch uiterst links is. Ik zie ­er helemaal niets in voor Vlaanderen. Uiterst rechts is het drama van Vlaanderen. Die traditie bestaat nu 100 jaar. Ik kan u zeggen wat voor drama’s dat opgeleverd heeft, hoeveel het ons gekost heeft. Wat ik u niet kan zeggen, is wat het ons bijgebracht heeft."

Wat dan wel na de verkiezingen van 2024? De Wever hoopt dat N-VA de grootste wordt, zodat zijn partij het initiatiefrecht krijgt om gesprekken op te starten. Aan Franstalige kant zal hij dan moeten praten met de socialistische partij PS. Iets wat nu niet evident lijkt omdat het water tussen beide partijen diep is maar de realiteit zal veranderen, maakt De Wever zich sterk: "Ik verwacht geen enkele hulp voor de verkiezingsdag van 2024. De dag erna worden we wakker in een realiteit dat de optelsom van België niet meer te maken is."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Bart De Wever in "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen