Videospeler inladen...

Noorse inlichtingendienst noemt schietpartij bij homoclub "daad van islamistisch terrorisme", Vlaming in Oslo getuigt

De schietpartij in Oslo, waarbij twee mensen zijn omgekomen en zeker 20 anderen gewond zijn geraakt, was volgens de Noorse inlichtingendienst (PST) een "daad van islamistisch terrorisme". De 42-jarige verdachte, die al snel werd opgepakt, zou al sinds 2015 bij de Noorse veiligheidsdiensten bekend zijn. De aanslag vond plaats vlak bij een homoclub aan de vooravond van de Oslo Pride. "Dit lijkt een aanslag op wie wij zijn", getuigt Vlaming Wim Casier vanuit Oslo.

De schietpartij vond plaats in de uitgaanswijk van de Noorse hoofdstad, bij een nachtclub die populair is bij holebi's. Een verslaggever van de Noorse publieke openbare omroep NRK, die de feiten zag gebeuren, zegt dat hij een man met een tas zag die de club naderde, een wapen uit die tas haalde en begon te schieten.

Een politiewoordvoerder zegt aan de Noorse krant Aftenposten dat er drie plaatsen delict zijn: nabij de nachtclub London, in de Herr Nilsen Jazz Club en op de plaats van arrestatie. Twee mensen zijn om het leven gekomen. Volgens meerdere persagentschappen zijn zeker 20 anderen gewond geraakt. Sommigen onder hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, anderen zijn ter plaatse verzorgd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De politie van Oslo kreeg een oproep om 1.14 uur, vijf minuten later werd de verdachte opgepakt. Het gaat om een 42-jarige Noorse burger van Iraanse afkomst. Er zijn op meerdere plaatsen huiszoekingen geweest, twee wapens zijn in beslag genomen. De politie gaat er momenteel vanuit dat de verdachte alleen handelde, maar dat wordt verder onderzocht.

Islamitisch terrorisme

Volgens de Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), de Noorse inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor binnenlandse veiligheid en contraspionage, gaat het om een islamistische terreurdaad. Het terreurdreigingsniveau wordt daarom verhoogd naar het allerhoogste niveau. 

De verdachte zou al sinds 2015 op de radar van de PST gestaan hebben vanwege zijn banden met "een extremistische netwerk". De man zou ook kampen met mentale gezondheidsproblemen.

"Hij heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen", zo verklaarde de topman van de inlichtingendienst, Roger Berg, tijdens een persconferentie. In mei had de inlichtingendienst nog met de dader gesproken, maar toen bleek volgens Berg geen intentie tot gewelddaden. 

Vlaming Wim Casier getuigt

Deze week wordt op verschillende plaatsen in Oslo de Pride gevierd. Op meerdere plekken in de stad zijn bijeenkomsten en evenementen waar aandacht gevraagd wordt voor holebirechten en diversiteit. "Ik ben gisteren zelf nog naar het Pride Park geweest", zegt Vlaming Wim Casier, die in Oslo woont. 

"Ik ben iets vroeger naar huis gegaan. Om 6 uur werd ik wakker, en het eerste wat ik zag waren berichtjes om te vragen of ik oké was. Dan begin je te lezen en volgt de shock. Ik voel me boos en verdrietig tegelijk. Iemand die we kennen was in de buurt en beschreef wat er gebeurd is. Het komt heel dichtbij."

"In de verklaring van de politie wordt niets gezegd over wie geviseerd werd. Maar het is de Pride week, het is een van de bekendste homobars in Oslo, een van de oudste. Het Pride Park ligt er op 200, 300 meter vandaan. Zonder conclusies te willen trekken, neigt het er wel naar dat het een aanslag is op wie wij zijn", zegt Casier.

Steun in de straten van Oslo

Voor vandaag stond de Pride Parade gepland, die is op aanraden van de politie intussen afgelast. Wel trokken mensen vandaag massaal de straten in om hun steun te betuigen aan de slachtoffers. 

De Noorse kroonprins Haakon en premier Jonas Grahr Strøre hebben vanmiddag de plaats bezocht waar de twee mannen werden doodgeschoten. Ze legden er bloemen neer. Ook kroonprinses Mette-Marit en meerdere leden van de Noorse regering kwamen ter plaatse. 

De Noorse premier Jonas Gahr Støre heeft het op Facebook over een "afschuwelijke en diep schokkende aanval op onschuldige mensen". "Wij weten niet nog niet wat de redenen zijn voor deze vreselijke daad, maar tegen wie nu bang is en rouwt, wil ik zeggen dat we jullie allemaal steunen."

Vanuit het stadhuis van Oslo klonk vanmiddag "Somewhere over the Rainbow", een verwijzing naar het symbool van de LGBTQI+-gemeenschap. 

In Oslo trokken mensen vandaag massaal de straten in om hun steun te betuigen aan de slachtoffers.

Meest gelezen