Nicolas Maeterlinck

BEKIJK - Kroonprinses Elisabeth gaat voor het eerst "alleen" op pad en doopt onderzoeksschip Belgica

Prinses Elisabeth heeft vanmiddag in Gent de Belgica gedoopt, het nieuwe onderzoeksschip van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de marine. Het is de eerste keer dat de kroonprinses een officiële taak uitvoert zonder de aanwezigheid van de koning of de koningin. 

Kroonprinses Elisabeth heeft vanmiddag in Gent het oceanografisch onderzoeksschip Belgica gedoopt. Het schip zal de komende decennia een sleutelrol spelen in het Belgische en Europese mariene onderzoek. Elisabeth doopte het schip en wenste haar en haar bemanning een behouden vaart.

BEKIJK - Prinses Elizabeth slaat met succes de fles stuk op de romp van de Belgica:

Videospeler inladen...

Op het schip kunnen wetenschappers verschillende dagen of weken verblijven om onderzoek te doen. Het is bedoeld voor onderzoek op zeeën en oceanen, maar ook in de Noordzee. Vanop het schip bestuderen onderzoekers ook de impact van menselijke activiteiten die op zee plaatsvinden.

Door de lange geschiedenis van marien onderzoek aan de Gentse universiteit, heeft de stad het peterschap gekregen over het schip. Vanmiddag zakte de prinses af naar de Gentse haven om het schip officieel te dopen, de rest van het weekend is het schip vrij te bezoeken voor het grote publiek. 

(lees verder onder de foto's)

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

Eerste keer solo

Voor prinses Elisabeth was het de eerste keer dat ze een officiële taak heeft uitgevoerd zonder de aanwezigheid van de koning of de koningin. Tot nog toe werd de kroonprinses bij elk officieel bezoek nog geflankeerd door koning Filip, koningin Mathilde of beide ouders. 

Vorige week nog maakte ze haar eerste optreden als "vertegenwoordiger van de koning", toen ze samen met koningin Mathilde afzakte naar Noorwegen voor de 18e verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra.

De toekomstige koninginnen en een groothertog poseerden samen: de Nederlandse Amalia en prinses Elisabeth (bovenste rij), de Zweedse Estelle , de Noorse Ingrid en de Luxemburgse Charles (onderste rij).
Lise Åserud / NTB

Het is overigens niet de eerste keer dat Elisabeth een schip doopt. Op 13-jarige leeftijd was haar allereerste officiële taak als prinses - toen nog geflankeerd door haar ouders - het dopen van schip Pollux. Dat ging toen, niet verwonderlijk, nog een stuk minder vlot dan vandaag.

Aarzelend sprak ze: “Ik doop u Pollux en wens u een behouden vaart.” Daarop werd de fles losgelaten, om ze te laten breken op de romp. Alleen bleek die te stevig en moest een van de mariniers uiteindelijk een hamer bovenhalen om een handje te helpen. 

BEKIJK - Prinses Elisabeth doopt schip Pollux op 13-jarige leeftijd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen