AFP or licensors

Chinese naakthond Mr. Happy Face is de lelijkste hond ter wereld: "Hij verdient het om geliefd te zijn"

De Chinese gekuifde naakthond Mr. Happy Face is verkozen tot 's werelds lelijkste hond. Met zijn witte dot haar en een tong die de hele tijd uit zijn bek hangt, haalde de 17-jarige viervoeter het bij een verkiezing in de Amerikaanse staat Californië. In zijn vorige leven werd Mr. Happy Face verwaarloosd en mishandeld. "Ik zag een hond die nood had aan een tweede kans en het verdiende om geliefd te zijn", zegt zijn nieuwe eigenaar Jeneda Benally.

Petaluma, een stad aan de westkust van Californië, is al tientallen jaren het toneel van een wel heel bijzondere wedstrijd. De winnaar mag zichzelf een jaar lang de lelijkste hond ter wereld noemen. De voorbije twee jaar kon de verkiezing vanwege corona niet doorgaan, maar dit jaar tekenden opnieuw acht honden en hun baasjes present.

Winnaar is Mr. Happy Face, een 17-jarige Chinese gekuifde naakthond. Hij werd tijdens de coronapandemie geadopteerd door Jeneda Benally, een 41-jarige muzikante uit Arizona. "Ik had tijdens de pandemie de wens om een baby te krijgen. Aangezien zwanger worden een mirakel van God geweest zou zijn, koos ik ervoor om een hond te adopteren", vertelde ze bij de voorstelling van Mr. Happy Face.  

Op zoek naar viervoetig gezelschap klopte ze aan bij een asiel en hoorde er over een oude hond met gezondheidsproblemen, waarbij mogelijk sprake was van inteelt omdat hij zo lelijk was. "Het personeel probeerde me voor te bereiden op wat ik zou zien", zegt Benally. "Ik zag een dier dat inderdaad oud was, nood had aan een tweede kans en het verdiende om geliefd te zijn."

Bekijk hieronder de aankondiging dat Mr. Happy Face als winnnaar verkozen werd, en de reactie van het baasje:

Videospeler inladen...

Slapen en snurken als hobby

Mr. Happy Face heeft neurologische problemen, kan amper rechtop staan of wandelen en heeft een luier nodig. Op zijn hoofd prijkt punkgewijs een witte dot haar en zijn tong hangt de hele tijd uit zijn bek. Hij houdt zijn hoofd ook de hele tijd scheef. De vorige eigenaar kampte met verzamelwoede, de leefomstandigheden waren abominabel. De hond werd verwaarloosd en mishandeld.

Ik zwoer dat hij zo graag gezien zou worden dat hij zich nooit zou herinneren hoe vreselijk zijn vorige leven was.

Jeneda Benally

Dierenartsen hadden Benally gewaarschuwd dat Mr. Happy Face vanwege zijn gezondheidsproblemen vermoedelijk nog maar enkele weken te leven had. "Ik zwoer die dag dat hij zo graag gezien zou worden dat hij zich nooit zou herinneren hoe vreselijk zijn vorige leven was", zegt Benally. "Liefde, vriendelijkheid en de kusjes van mama hebben hem geholpen die problemen te overwinnen." Intussen woont de hond al 10 maanden bij Benally. "Zijn hobby's zijn slapen, snurken, kreunen in zijn slaap en rare geluiden maken als hij gelukkig is."

AFP or licensors

"Imperfecties vieren"

"Het was overduidelijk dat Mr. Happy Face het verdiende om te winnen", zegt jurylid Debra Mathy. De jury had volgens haar niet veel nodig om hun keuze te maken. "Alle obstakels die deze hond overwon, fysiek en in zijn vorige leven, het is geweldig".  

"Honden van alle maten en rassen verwarmen onze harten en vullen onze levens met onvoorwaardelijke liefde", zeggen de organisatoren van de wedstrijd. "Deze verkiezing viert de imperfecties die alle honden speciaal en uniek maken."

Meest gelezen