Amerikaans president Biden arriveert in Beieren voor de G7-top.

Eén vraag domineert op de G7-top: hoe kunnen westerse democratieën vuist maken tegen Poetins imperialisme?

De oorlog in Oekraïne en de impact ervan op de rest van de wereld, dat wordt het belangrijkste gespreksonderwerp voor de leiders van de 7 rijkste en democratische industrielanden en de Europese Unie, de zogenoemde G7. Die top start vandaag in Beieren in Duitsland. Het doel: eenheid tonen in de aanpak van het imperialisme van Russisch president Poetin.

In het luxehotel Schloss Elmau, in de Beierse Alpen, niet ver van de Duitse grens met Oostenrijk, komen vanaf vandaag de leiders van de 7 rijkste en democratische industrielanden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en de Europese Unie samen, de zogenoemde G7. Ze zullen zich er de komende dagen buigen over de grote kwesties die wereld in de ban houden.

De stemming zal er zonder twijfel veel somberder zijn dan vorig jaar, toen het einde van de coronapandemie in zicht leek en een economische heropleving zich aandiende. De grote donderwolk: de oorlog die Rusland voert in Oekraïne en impact die dat heeft op de inflatie, de energieprijzen en voedselbevoorrading. 

Schloss Elmau vormt het decor van de G7-top.

Nieuwe sancties

Eenheid in moeilijke tijden en hoe Rusland een halt kan worden toegeroepen, dat worden de kernboodschappen. Zo wordt er onderhandeld over nieuwe sancties, zoals een importverbod op goud uit Rusland en een maximumprijs op de invoer van Russische olie. Ook worden alle opties op tafel gelegd om de hoge energieprijzen aan te pakken en de Russische olie- en gasimport te vervangen.

Je merkt toch dat een deel van de wereld, vooral in het zuiden, deze oorlog als een Europese zaak is gaan beschouwen

VRT NWS-buitenlandjournalist Tom Van de Weghe

De Oekraïense president Zelenski zal hier morgen virtueel deelnemen aan de top. "Verwacht wordt dat de wereldleiders hun volle steun zullen herbevestigen aan Oekraïne", blikt VRT NWS-buitenlandjournalist Tom Van de Weghe vooruit in "De ochtend" op Radio 1. "Militair en economisch, voor zolang het nodig is om die oorlog te winnen én het grondgebied terug te veroveren dat Rusland heeft ingepalmd. Concreet betekent dat wellicht meer wapens en bescherming tegen massavernietigingswapens."

Daarnaast zal er ook worden nagedacht over een soort 'Marshallplan' voor Oekraïne, een groot herstelplan zoals Europa dat kreeg na WOII.

Scharniermoment

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft dit jaar ook partnerlanden uit Afrika, Zuid-Amerika en India en Indonesië uitgenodigd. Het doel is ook hier: een signaal van eenheid sturen, maar ook tonen dat de democratieën in de wereld echt samen optreden tegen wat ze het imperialisme van Poetin noemen. 

Er waren ook wat traditionele betogingen tegen de aanpak van de G7, maar die bleken kleiner dan verwacht.
2022 Kyodo News

"Je merkt toch dat een deel van de wereld, vooral in het zuiden, deze oorlog als een Europese zaak is gaan beschouwen waar ze niets mee te maken hebben, maar waarvan ze toch de gevolgen ondervinden", zegt Van de Weghe. Het Westen wil die landen ervan overtuigen dat de oorlog een wereldwijd probleem vormt en dat het niet de sancties zijn die voor de stijgende voedselprijzen zorgen.

Als dat nog niet genoeg is, komen ook de klimaatproblemen, de groeiende assertiviteit van China en de opmars van autoritaire regimes aan bod. De G7 vormt bovendien de opmaat voor een NAVO-top later deze week in Madrid. Het Witte Huis sprak alvast over "een scharniermoment voor de transatlantische solidariteit".

Beluister hier het hele gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen