"Ze is prachtig": goudzoekers ontdekken zo goed als volledig bewaard lichaam van mammoetjong in Canada

In het noordwesten van Canada hebben mijnwerkers het volledig bewaarde lichaam van een baby van een wolharige mammoet gevonden. Het jong is vermoedelijk meer dan 30.000 jaar geleden gestorven. Wetenschappers zijn in de wolken. Het is nog maar de tweede keer dat een intact lichaam van een mammoetkalfje ontdekt is.  

Mijnwerkers in de goudvelden van Klondike, in het Canadese territorium Yukon, deden op dinsdag 21 juni een opmerkelijke vondst. Een van de arbeiders haalde er zijn oversten bij toen hij bij graafwerken in de permafrost op iets stootte. Het bleek te gaan om een zo goed als volledig gemummificeerd lichaam van het jong van een wolharige mammoet.

De ontdekking werd gedaan bij Eureka Creek, op het grondgebied van de Tr'ondëk Hwëch'in First Nation, de oorspronkelijke inheemse bevolking in Yukon. Vertegenwoordigers van de Tr'ondëk Hwëch'in noemden het jong Nun cho ga. Dat betekent "grote dierenbaby" in de taal die door de inheemse bevolking gesproken wordt.

Vondsten van dieren uit de ijstijd zijn niet ongewoon in Yukon, maar gemummificeerde dieren waar zowel huid en haar bewaard zijn, zijn zeldzaam. Zowel de Tr'ondëk Hwëch'in als de regering van Yukon spreken dan ook van een historische wetenschappelijke vondst. Nun cho ga is de meest intacte gemummificeerde mammoet die in Noord-Amerika teruggevonden is.

Wetenschappers van de Yukon Geological Survey en de University of Calgary schatten dat het jong ongeveer 30.000 jaar geleden gestorven is. Het gaat vermoedelijk om een vrouwtje van ongeveer 140 centimeter lang, het zou ongeveer een maand oud geweest zijn toen het stierf.  

"Ik droom er al mijn hele leven van oog in oog te staan met een echte wolharige mammoet. Die droom is nu uitgekomen. Nun cho ga is prachtig, een van de meest ongelofelijke dieren uit de periode van de ijstijden dat ooit ontdekt is" zegt paleontoloog Grant Zazula. "Als je naar haar poten kijkt, zie je dat ze vinger- en teennageltjes heeft die nog niet verhard zijn. Ik kijk ernaar uit om meer over haar te leren."

De regering van Yukon en de Tr'ondëk Hwëch'in werken verder samen om meer te weten te komen over Nun cho ga en het tijdperk van de mammoeten.

Nog maar één keer eerder werd een zo goed als volledig gemummificeerd lichaam van een mammoetenjong teruggevonden. Dat gebeurde in 2007, in de permafrost van Siberië, in Rusland. Dat kreeg de naam Lyuba en zou ongeveer 42.000 jaar oud zijn. In 1948 werden de onvolledige restanten van een kalfje, Effie, teruggevonden in een goudmijn in Alaska.

Meest gelezen