AFP
Yomiuri

Kiev opgeschrikt door vier explosies, VS, Canada, VK en Japan verbieden invoer van goud uit Rusland

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn er vier explosies geweest in de buurt van een wooncomplex nabij het stadscentrum. Er ontstond brand in een flatgebouw en er was een grote rookwolk te zien. Over slachtoffers is niets bevestigd. De VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Japan verbieden intussen de invoer van goud uit Rusland.

De ontploffingen vonden plaats rond 5.30 uur, een half uur nadat de luchtafweersirenes waren afgegaan. Journalisten van het Franse agentschap AFP die ter plaatse zijn, konden vaststellen dat er brand uitgebroken is in een appartementsgebouw.  

Op zijn Telegram-kanaal spreekt burgemeester Vitali Klitsjko van "verschillende explosies in de wijk Shevchenkivsky". Dat is een historisch district in het centrum van Kiev met veel restaurants, universiteiten en cultuurinstellingen. Het appartementsgebouw is zwaar beschadigd, auto's die in de buurt geparkeerd stonden, zijn bedekt door puin. Er zouden vijf gewonden zijn.

Bekijk hier de eerste beelden:

Videospeler inladen...

Ten zuiden van de stad zijn deze voormiddag twee nieuwe explosies gehoord, meldt Reuters. Er zijn ook explosies gemeld in de stad Tsjerkasy, in het centrum van Oekraïne. Die stad was sinds de Russische inval in februari nog grotendeels gespaard gebleven.

Wat de explosies veroorzaakte is niet bekend. Begin april trokken de Russische troepen zich terug uit de omgeving van de hoofdstad. Toch blijft Kiev met regelmaat getroffen worden door Russische raketten. De laatste keer was drie weken geleden, toen werd een fabriek geraakt in de buitenwijken van Kiev.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba roept de leiders van de G7 op om meer wapens te leveren en meer sancties te treffen tegen Rusland. "Het zieke imperialisme van Rusland moet worden verslagen", schreef hij op Twitter.

Goud

De top van de G7 (de zeven rijkste industrielanden) vergadert vandaag en de komende dagen in Schloss Elmau, in Beieren, in Duitsland. De oorlog in Oekraïne is een gespreksonderwerp.

Vanmorgen al kondigden het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan intussen aan dat ze de invoer van Russisch goud zullen verbieden. Dat heeft Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson, bekendgemaakt. "Deze maatregelen zullen de Russische oligarchen rechtstreeks treffen en ze raken ook het hart van Poetins oorlogsmachine."

De Europese Unie zal zich waarschijnlijk bij deze boycot op Russisch goud aansluiten. Dat bevestigde Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, op diezelfde G7-top. Zo hoopt hij de oorlogskas van Rusland verder te raken.

Meest gelezen