Vlaamse regering trekt 20 miljoen meer uit voor extra plaatsen in buitengewoon onderwijs: ook in jouw gemeente?

Om het nijpend plaatstekort in het buitengewoon onderwijs aan te pakken trekt de Vlaamse regering 45 miljoen euro extra uit. Dat is 20 miljoen euro meer dan eerder was voorzien. Op termijn moeten met dit geld 1.000 extra plaatsen worden gecreëerd. Maar ook op de korte termijn zullen er al extra plaatsen komen, maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich sterk. “In samenspraak met de scholen voor buitengewoon onderwijs puzzelen we om zelfs al tegen september extra plaatsen te creëren.”

Het plaatstekort in het buitengewoon onderwijs is één van de grote pijnpunten van het onderwijs in Vlaanderen. Vaak zijn er lange wachtlijsten voor kinderen en jongeren met een beperking.

Deze regeerperiode heeft de Vlaamse regering al zo’n 5.000 extra plaatsen gecreëerd, maar omdat de vraag blijft toenemen, trekt minister van Onderwijs Weyts extra geld uit. Aanvankelijk had hij hiervoor een budget voorzien van 25 miljoen euro, maar dat wordt nu opgetrokken tot 45 miljoen.

Hoe wordt dat geld verdeeld?

35 van die 45 miljoen gaat naar 20 projecten die op termijn structureel ruim 1.000 extra plaatsen moeten creëren: 579 in het buitengewoon basisonderwijs en 482 in het buitengewoon secundair onderwijs.

Daarnaast wordt nog eens twee keer 5 miljoen uitgetrokken, voor bestaande scholen voor buitengewoon onderwijs: 5 miljoen om volgend schooljaar al extra plaatsen te creëren door bijvoorbeeld tijdelijk klaslokalen te huren en 5 miljoen voor extra personeel voor volgend schooljaar. 

“We zetten alle zeilen bij voor meer plaatsen in het buitengewoon onderwijs. Ik besef zeer goed dat we niet alle noden meteen zullen kunnen lenigen, maar we trekken de budgetten fors op en we zetten zowel in op korte als op langere termijn”, zegt minister Weyts hierover.

Meest gelezen