Belg Bas Smets mag omgeving van Notre-Dame in Parijs opnieuw inrichten: bekijk hier het ontwerp

De Belgische landschapsarchitect Bas Smets heeft van de stad Parijs de opdracht gekregen om de omgeving van de kathedraal Notre-Dame opnieuw in te richten. Dat heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo bekendgemaakt. Het gaat om 4 hectare buitenaanleg, van het plein over de tuinen tot de omliggende straten. 

De beelden van de brandende Notre-Dame staan bij veel mensen op het netvlies gebrand. De beroemde kathedraal in Parijs raakte in 2019 zwaar beschadigd, toen een zolderbrand zich razendsnel verspreidde via het eiken dakgebinte. Drie jaar later wordt het monument nog altijd volop gerestaureerd, maar zodra die werken rond zijn, zal ook de omgeving een opknapbeurt krijgen. Vier bureaus mochten een ontwerp uitwerken, één Belgisch en drie Franse. Het bureau van de Belgische landschapsarchitect Bas Smets heeft de opdracht nu binnengehaald.  

BEKIJK - Zo zal de omgeving van de Notre-Dame in Parijs er in 2027 uitzien:

Videospeler inladen...

Smets kreeg het nieuws vanochtend zelf te horen op een persconferentie in Parijs. Hij reageert heel enthousiast. De Notre-Dame bevindt zich op Île de la Cité, de bakermat van Parijs. "We zijn heel blij dat we ons mogen inschrijven in zo'n grote en belangrijke geschiedenis", zegt Smets. "Om hier een klein stukje aan te mogen bijdragen, is een heel bijzonder moment. We zijn tevreden, maar tegelijkertijd word ik er ook stil van." 

Het bureau van Smets gaat nu samen met verschillende partners aan de slag om het ontwerp verder uit te werken. Eind 2024, als de restauratiewerken aan de kathedraal afgerond zijn, zouden de werken aan de omgeving starten. Ze zouden klaar moeten zijn in 2027. 

"Rond de Notre-Dame vind je eigenlijk alle ingrediënten terug die Parijs zo sterk maken: de lijnaanplantingen, de kades, de parken en de pleinen. We gaan die allemaal herstellen, verbeteren en ook klimaatbestendig maken. We gaan de omgeving klaar maken voor een hogere temperatuur."

Dat gebeurt met het aanplanten van extra bomen en het creëren van schaduwplekken, maar op het plein voor de Notre-Dame was dat niet mogelijk. 

"Het plein moest voldoen aan veel randvoorwaarden. Het moest het zicht op de gevel vrijwaren en er moesten evenementen op georganiseerd kunnen worden. Daardoor konden we geen bomen aanplanten." Om het plein toch klimaatbestendig te maken, kwam het bureau met een orgineel idee voor de dag. "Op momenten dat het heel warm is, zal een dunne waterlaag over het plein lopen. Op die manier wordt de temperatuur van de verharding en de gevoelstemperatuur verlaagd."

"Het is een systeem dat de stad eigenlijk al gebruikt. Zo worden de straten in Parijs schoongemaakt door water dat uit de stoeprand komt. We gaan hetzelfde netwerk gebruiken om die dunne film van water over het plein te laten lopen." 

Onder het plein komt een overdekte promenade die aansluit op de crypte en de Seine en bereikbaar zal zijn via twee trappen. Het project wordt geraamd op 50 miljoen euro.

Beluister hier het gesprek met architect Bas Smets in "De wereld vandaag":

Meest gelezen