Bijeninstituut op zoek naar Aziatische hoornaars in Sterrebeek, Leuven, Herent, Asse en Weerde

De Aziatische hoornaar is het meest recent gezien in Sterrebeek. De Aziatische hoornaar is een grote bedreiging voor onze inheemse honingbijen. In Galicië en Frankrijk hebben ze heel veel bijenkasten leeggeroofd. Het Vlaams bijeninstituut wil voorkomen dat de Aziatische hoornaar zich hier nestelt. Daarom willen ze snel ingrijpen als de Aziatische hoornaar gezien wordt.

Het Vlaams Bijeninstituut wil kost wat kost vermijden dat de Aziatische Hoornaar zich hier definitief vestigt. "Het gaat om een invasieve exoot die uit Frankrijk naar hier is gekomen", zegt Kevin Verbeek hoofd bestrijding Aziatische hoornaar van het Vlaams Bijeninstituut. "In Frankrijk en Spanje hebben we gezien hoe ze massaal en heel snel bijenkasten leegroven. Dat moeten we echt voorkomen. Mensen moeten meteen melding doen al ze zo'n Aziatische hoornaar gezien hebben. Ze lijken op groot uitgevallen wespen, maar zijn donkerder. Dat melden kan via onze website. Opgelet: er bestaan ook Europese hoornaars, die zijn nog groter, maar kunnen minder kwaad."

Laatste melding komt uit Sterrebeek

We hadden al meldingen vanuit Herent en Leuven, maar ook uit Asse en Weerde bij Zemst. Zo'n hoornaar kan zich in alle mogelijke kieren en gleufjes verstoppen. We lokken ze met een potje en proberen zo het nest te vinden om dat te vernietigen",  zegt Kevin Verbeek. "De meest recente waarneming komt uit Sterrebeek, daar proberen we nu te zoeken waar er een nest zit."

Meest gelezen