Stroomfactuur die (deels) gebaseerd wordt op piekverbruik, definitief uitgesteld tot 2023

De invoering van het capaciteitstarief wordt definitief uitgesteld tot begin 2023. Dat bevestigt de Vlaamse energieregulator Vreg. Het was de bedoeling dat onze stroomfactuur vanaf 1 juli deels op een nieuwe manier berekend zou worden - op basis van piekverbruik - maar verschillende instanties stellen zich nog vragen bij die berekening.

Door het capaciteitstarief zullen de netkosten op onze stroomfactuur niet meer volledig berekend worden op basis van de hoeveelheid elektriciteit die we verbruiken, maar wel op basis van het piekverbruik: wie veel stroom tegelijk verbruikt, zal daarvoor extra moeten betalen. 

Het moet ons aanmoedigen om ons stroomverbruik te spreiden. Als we de komende jaren met z'n allen meer stroom gaan verbruiken - onder meer om onze huizen verwarmen en onze auto’s op te laden - zal dit veel van ons elektriciteitsnet vergen. Als iedereen al die elektrische apparaten tegelijk zou inpluggen, zou ons stroomnet substantieel uitgebreid moeten worden, wat zeer duur is.

Toename jaarfactuur

Het uitstel komt niet als een verrassing: zowel netbeheerder Fluvius als de federatie van energiebedrijven Febeg hadden daar om gevraagd. Half mei liet de VREG al optekenen dat Fluvius te weinig tijd had uitgetrokken om het nieuwe systeem te testen. “Zowel Fluvius als de energieleveranciers geven aan dat zij zonder die testen geen betrouwbare invoering van de nieuwe nettarieven kunnen garanderen tegen 1 juli, maar wel tegen 1 januari 2023", klonk het toen al.

Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) had op uitstel aangestuurd. Het capaciteitstarief ligt politiek gevoelig, zeker in tijden van hoge energieprijzen. 

Volgens de Vreg zal de invoering voor de meeste gezinnen weinig verschil maken, maar voor sommige afnemers - in het bijzonder kleine gebruikers - kan de jaarfactuur toenemen. Uit een studie van de universiteit van Gent blijkt namelijk dat wie weinig verbruikt, zijn factuur op jaarbasis met een bedrag tussen de 20 en de 100 euro zou zien stijgen.

Meest gelezen