Videospeler inladen...

Drama in Zuid-Afrikaanse bar met 21 overleden tieners blijft voorlopig raadsel: slachtoffers alvast niet vertrappeld

De Zuid-Afrikaanse politie tast nog altijd in het duister over de doodsoorzaak van 21 jongeren die gisteren zijn aangetroffen in een bar in Oos-Londen. Intussen laait het debat over de naleving van het alcoholverbod voor minderjarigen op.

Volgens de hulpdiensten werden de levenloze lichamen onderuitgezakt teruggevonden op stoelen, banken en op de vloer. Er waren ook geen zichtbare letsels. Het gaat om tieners tussen de 13 en 17 jaar oud, onder wie 8 meisjes en 13 jongens. Vier minderjarigen verkeren nog in kritieke toestand. 

De politie dacht eerst dat er in de bar paniek was uitgebroken en dat de jongeren daardoor werden vertrappeld of doodgedrukt. Maar die theorie wordt nu, omdat er geen zichtbare letsels zijn, uitgesloten.

De lichamen zijn overgebracht naar het mortuarium waar een autopsie zal worden uitgevoerd om te achterhalen wat de doodsoorzaak (verstikking door een gaslek, vergiftiging) kan zijn.  Er is een speciaal forensisch team uit Pretoria overgekomen om te helpen.

Sneer naar ouders en bareigenaars

Intussen sijpelen berichten binnen dat de tieners het einde van hun examens wilden vieren. De Zuid-Afrikaans president Cyril Ramaphosa noemde het incident alvast een "tragedie".

De provinciale premier Oscar Mabuyane veroordeelde dan weer, zonder een exacte doodsoorzaak te kennen, de "onbeperkte consumptie van sterke drank". Om alcohol te kunnen drinken, moet je in Zuid-Afrika minstens 18 zijn. "Je kan niet zomaar handel voeren en denken dat jongeren niet zullen experimenteren", stelt Mabuyane. 

Bheki Cele, de minister van de Politiediensten, sprak de pers toe nadat hij het mortuarium had bezocht. Hij had het zichtbaar moeilijk. Cele was opvallend scherp voor de ouders van de slachtoffers en vroeg zich af "hoe zij de slaap konden vatten niet wetende waar hun minderjarige kinderen 's nachts waren". Hij vindt het ook niet kunnen dat bars minderjarigen toelaten. "We moeten controleren of ze de wet naleven, het is aan de politie om dat te handhaven. Dit is een oproep aan de gemeenschap. We kunnen niet toelaten dat onze kinderen sterven."

BEKIJK - Minister Cele zag de lichamen en is erg aangegrepen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen