Gebroeders Van Eyck ereburgers van Maaseik

De stad Maaseik heeft de schilders Hubert en Jan Van Eyck uitgeroepen tot ereburgers van Maaseik. Het nieuws werd om 18 uur officieel bekendgemaakt tijdens een korte plechtigheid aan het standbeeld van de gebroeders Van Eyck op de Markt. De beslissing wordt later deze avond nog bekrachtigd door de gemeenteraad.

Zijn de gebroeders Van Eyck écht afkomstig uit Maaseik? De vraag leeft nog altijd. Maar volgens het stadsbestuur en kenners, zoals Gilbert Mersch en Eric Langie is dat wel degelijk het geval. De Stedelijke Cultuurraad van Maaseik heeft Hubert en Jan Van Eyck daarom voorgedragen als ereburgers van Maaseik. En vanavond wordt het officieel, want dan zal de gemeenteraad dat ereburgerschap officieel bekrachtigen. 

We vinden dat het hoog tijd wordt om die mannen het ereburgerschap van de stad Maaseik te geven

Myriam Giebens, schepen Maaseik

"In 1560 werd al beweerd dat de gebroeders Van Eyck afkomstig zijn uit Maaseik", vertelt schepen van Cultuur en toerisme Myriam Giebens (Pro3680).  "En we vinden dat het hoog tijd wordt om die mannen het ereburgerschap van de stad Maaseik te geven. Zij zorgen voor de uitstraling van onze stad. Dankzij hen is Maaseik in de hele wereld gekend. Overal waar een werk hangt van de gebroeders Van Eyck wordt intussen de geboorteplaats Maaseik vermeld."

Toerisme

De gebroeders Van Eyck zijn ook belangrijk voor het toerisme in Maaseik, beseft Myriam Giebens. "Mensen willen die pittoreske plek waar de gebroeders Van Eyck zijn geboren, leren kennen. Ze willen ook de lucht van Maaseik inademen. Als je hier komt dan voel je echt dat je in een mooie historische stad vertoeft." 

Meest gelezen