Lisa Thornberg

Gent begraaft plannen voor dierenkerkhof: "Onvoldoende vraag"

Er komt voorlopig geen dierenbegraafplaats of -strooiweide in Gent. De stad bergt de plannen ervoor op na onderzoek. Dat toont aan dat er weinig tot geen vraag is naar een dierenbegraafplaats. Voor een crematie van dieren, verwijst Gent onder meer door naar buurgemeente Evergem.

Het onderzoek van de stad Gent om te bekijken of een dierenbegraafplaats of -strooiweide nodig is, wijst uit dat er onvoldoende vraag is. Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Stephanie D'Hose (Open VLD). De stad organiseerde de voorbije 2 jaar een bevraging bij enkele dierenartsen en een dierendispensarium. Er was interesse maar geen grote vraag. Ook bij de stadsdiensten komen er amper vragen om dieren op Gents grondgebied te begraven. De infolijn kreeg op 3 jaar tijd amper 4 vragen binnen.

Andere Vlaamse steden bouwen dierenbegraafplaats af

De stad ging ook kijken elders in Vlaanderen waar er wel dierenbegraafplekken zijn (Aarschot, Leuven, Oostende en Ninove). “We zien dat het aantal nog heel erg beperkt is en dat de begraafplaatsen weinig populair zijn”, zegt schepen Tine Heyse (Groen). "Ze worden ook weinig bezocht. Sommige lokale besturen bouwen de dierenbegraafplaatsen af of geven de terreinen een andere bestemming."  

We investeren beter in hondenlosloopweides, daar is meer vraag naar 

schepen Tine Heyse (Groen)

Gent begrijpt dat eigenaars een laatste rustplaats zoeken voor hun huisdier en verwijst naar het crematorium van buurgemeente Evergem. "We willen liever geld investeren in bijvoorbeeld hondenlosloopweides. Daar is meer nood aan", besluit Heyse. 

kasto80

Meest gelezen