VRT NWS

Blaarmeersen in Gent krijgen camera's, zodat stad kan ingrijpen bij grote drukte

Op het recreatiedomein de Blaarmeersen in Gent worden deze zomer camera's ingezet, zodat de stad kan ingrijpen bij grote drukte. Dat is beslist op de gemeenteraad. Gent wil met die "crowdcontrole" ingrijpen om incidenten te voorkomen. Er zullen ook maximaal 4.500 bezoekers tegelijk de strandzone op mogen. 

In Gent heeft de gemeenteraad zo goed als unaniem beslist om camera's in te zetten aan het recreatiedomein de Blaarmeersen om er nieuwe incidenten bij grote drukte te vermijden. Enkel oppositiepartij PVDA stemde tegen de plannen. "Als er te veel mensen zijn, is het onmogelijk om een overzicht te houden. Het is nodig dat we maatregelen nemen om het de mensen op het terrein mogelijk te maken om in te grijpen", verklaart schepen Sofie Bracke (Open VLD).  Het bestuur kwam met een aangepast voorstel nadat een voorstel mét camera's van oppositiepartij N-VA eerder werd weggestemd. 

Beter toezien op maximumcapaciteit

De stad Gent en uitbater Farys zullen ook beter toezien op de maximumcapaciteit van het terrein, die ligt op 4.500 bezoekers. "Maar in werkelijkheid moeten we toegeven dat die overschreden wordt bij een te grote toevloed", zegt schepen Bracke. "Er zal beter op toegezien worden." 

Elke bezoeker moet zich veilig kunnen voelen bij een bezoek aan de Blaarmeersen
schepen Sofie Bracke (Open VLD)

De gemeenteraad wil met de nieuwe maatregel paal en perk stellen aan de incidenten aan de zwemzone. Er waren al opstootjes op het terrein zelf, of op bussen van of naar het recreatiedomein. "Bezoekers maar ook de personeelsleden die werken op de Blaarmeersen moeten zich veilig kunnen voelen. Iedereen moet er comfortabel kunnen genieten." De stad wil met de nieuwe maatregelen het imago van het domein oppoetsen. "Dit doet ons allemaal pijn, we willen fier kunnen zijn op onze Blaarmeersen." 

Evaluatie na de zomer

Na de zomer komt er een grote evaluatie van de huidige maatregelen. Zo besliste Gent eerder al om de zwemzone met hekken af te bakenen. Enkel Gentenaars en kinderen komen er nog gratis in en er is ook een identiteitscontrole. De zone werd ook ingevuld als een festivalweide om zo uitnodigender te zijn. Daarnaast zijn er sfeerbeheerders die er moeten op toezien dat kleine opstootjes niet uit de hand lopen.  Er was ook overleg tussen de politiediensten, NMBS en De Lijn om de verplaatsing van bezoekers van buiten Gent ook goed op te volgen op erg drukke periodes. 

kasto80

Meest gelezen