Yomiuri

Geen licht tussen 15 en 18 uur in Japan? Regering roept bevolking op om elektriciteit te sparen tijdens hittegolf

De Japanse regering heeft de bevolking opgeroepen om de komende uren onnodige verlichting te doven om elektriciteit te sparen. Japan wordt momenteel getroffen door een hittegolf en er wordt massaal elektriciteit verbruikt voor airco's. Door die piek in het stroomverbruik zou de stroom wel eens helemaal kunnen uitvallen. 

Het voorbije weekend steeg de temperatuur in hoofdstad Tokio al boven de 35 graden Celsius. In Isesaki, ten noordwesten van de hoofdstad, werd het zelfs 40,2 graden Celsius, dat is de hoogste temperatuur die ooit in juni gemeten werd in Japan. 

De overheid in Japan waarschuwt al enkele weken voor mogelijk zware stroomstoringen. Om ervoor te zorgen dat er zeker voldoende elektriciteit zal zijn om de airco's te laten draaien, heeft de overheid de burgers nu gevraagd om tussen 15 en 18 uur (lokale tijd) onnodige verlichting te doven. Hoewel elektriciteitsleveranciers er alles aan doen om energie op te wekken, zegt de overheid dat de situatie "onvoorspelbaar" is wanneer de temperaturen blijven stijgen. 

De bevoorrading in Japan verloopt moeizamer sinds in maart enkele kerncentrales moesten sluiten als gevolg van een aardbeving in het noordoosten. Enkele centrales op fossiele brandstoffen zijn recent ook gesloten om minder CO2 uit te stoten.  Deze beslissingen en een verhoogde vraag naar elektriciteit hebben tot gevolg dat de elektriciteitsvoorziening in het land onder druk staat. 

Eerder deze maand riep de Japanse overheid gezinnen en bedrijven al op om spaarzaam om te springen met elektriciteit tijdens de zomer (van juli tot september). 

Yomiuri

De Japanners mogen hun airco's zeker blijven gebruiken en ze moeten ook voldoende drinken. Volgens de Japanse zender NHK zijn er sinds gisteren in Tokio al 46 mensen afgevoerd naar het ziekenhuis met een zonnesteek. Eén 94-jarige man zou overleden zijn aan de gevolgen van de hitte. 

Meest gelezen