De sjeik op staatsbezoek bij de prins (2010).

Ophef rond 3 miljoen cash "in winkelzakken" van sjeik aan prins Charles, hof: "Meteen aan goed doel geschonken"

De Britse kroonprins Charles heeft tussen 2011 en 2015 drie keer een geldschenking van 1 miljoen euro gekregen van de voormalige premier van Qatar. Dat heeft de krant The Sunday Times naar buiten gebracht. Het communicatieteam van Charles bevestigt de donaties, maar benadrukt dat het geld rechtstreeks naar een goed doel is gegaan. 

Het geld komt van sjeik en ex-premier Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani. The Sunday Times spreekt over "stapeltjes van 500 euro-biljetten" die aan de zoon van de Queen werden bezorgd in "luxueuze winkeltassen van Fortnum & Mason" en "in een reistas". Clarence House, het communicatieteam van troonopvolger Charles, wil niet dieper ingaan op hoe de overdracht is gebeurd, maar bevestigt wel de schenkingen en het totale bedrag.

De drie miljoen zou meteen doorgestort zijn naar een van de goede doelen van Charles en dat op een correcte - lees: legale - manier, klinkt het. Het gaat om The Prince of Wales's Charitable Fund dat financiële steun biedt aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor onderwijs, duurzaamheid, gezondheid en sociale inclusie.

Charles vertegenwoordigde afgelopen week nog zijn moeder, koningin Elizabeth, in Rwanda.

Wellicht komt het nu tot een onderzoek van The Charity Commission die goede doelen in Engeland en Wales registreert en doorlicht. Het is zeker niet verboden dat goede doelen schenkingen in contant geld ontvangen, maar er moet rekening gehouden worden met de risico's voor de reputatie van de liefdadigheidsinstelling.   

Dit komt ongelegen en vooral niet goed over

En de reputatie van Charles kan met het hele verhaal wel degelijk een klap krijgen, want er loopt al een politieonderzoek naar giften aan een andere liefdadigheidskoepel, The Prince's Foundation. De gewezen directeur Michael Fawcett (en voormalige rechterhand van Charles) zou het Britse staatsburgerschap én een koninklijke onderscheiding aan een Saudische miljardair hebben beloofd in ruil voor een gulle schenking.  

Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani (zie foto hieronder) is ook geen nobele onbekende in het Westen. Hij staat bekend als "de man die Londen kocht", zo investeerde hij onder meer fors in het bekende warenhuis Harrods, de wolkenkrabber The Shard en het olympische dorp. Hij zou ook het merendeel van de tijd in Londen verblijven waar hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. Met de giften aan iemand van de koninklijke familie komt het nu over alsof de sjeik zich nog meer verankert in de Britse hoofdstad. 

Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani's naam komt ook voor in de Panama en Pandora Papers, wereldwijde constructies die aan het licht kwamen om miljoenen aan belastingen te ontwijken, en hij is goed bevriend met de Turkse president Erdogan die op gespannen voet leeft met de Europese Unie.

Bovendien komt de manier waarop de schenkingen zouden zijn gebeurd allesbehalve goed over: cash in een koffer en in winkelzakken lijkt iets weg te hebben van een louche drugsdeal. "Het doet opnieuw vragen rijzen over het beoordelingsvermogen van een toekomstige koning", schrijft de Britse krant The Telegraph.

Meest gelezen