Videospeler inladen...

Russische raket treft winkelcentrum in Krementsjoek, volgens Oekraïense president waren zo'n 1.000 burgers aanwezig

In de Oekraïense stad Krementsjoek is een winkelcentrum getroffen door een Russische raket. In het winkelcentrum zouden zo'n duizend burgers aanwezig zijn, zegt de Oekraïense president Volodomir Zelenski op het sociale mediakanaal Telegram. Momenteel is de brandweer aanwezig om de brand te blussen. Volgens Zelenski zijn er zeker 13 doden en 40 gewonden gevallen. Ook bij een raketaanval in Lisitsjank in het oosten van het land zouden verschillende burgerslachtoffers zijn gevallen. 

Op beelden die de Oekraïense president Zelenski deelt (van een Oekraïens persagentschap) op Telegram is een enorme brand te zien. Het is nog onduidelijk hoe groot de omvang is van de brand. Volgens Zelenski zijn er zeker 13 doden en 40 gewonden gevallen. Op Telegram zegt Zelenski dat het winkelcentrum "geen dreiging was voor het Russische leger" en van "geen enkel strategisch belang is. Uit machteloosheid blijft Rusland gewone burgers aanvallen".

Videospeler inladen...

Een verslaggever van het persagentschap Reuters ziet de verkoolde resten van het winkelcomplex. Brandweerlieden en soldaten trekken verwrongen stukken metaal uit het puin terwijl ze naar overlevenden zoeken. "We weten niet hoeveel mensen er nog onder het puin kunnen liggen", zegt het hoofd van de lokale reddingsdienst.

Videospeler inladen...

Krementsjoek is een centraal gelegen industriestad, aan de Dnjepr, de grootste rivier van Oekraïne. In die regio is het de afgelopen periode relatief rustig geweest. De gevechten vonden vooral plaats in de Donbasregio, enkele honderden kilometers naar het oosten van het land.

Daar maakte de gouverneur van Loegansk vandaag nog melding van een raketaanval waarbij verschillende burgerslachtoffers zouden zijn gevallen. Zeker 8 doden en meer dan 20 gewonden zouden zijn gevallen toen ze water wilden halen bij een watertank in Lisitsjansk, zusterstad van Severodonetsk. 

Afgelopen weekend waren er ook raketaanvallen op de hoofdstad Kiev. 

"We zien de laatste dagen dat er meer en meer raketaanvallen worden uitgevoerd door het Russische leger", zegt correspondent in Moskou Geert Groot Koerkamp. "In Kiev, Charkov en nu ook in Krementsjoek in het centrum van het land. De raketaanvallen zijn een signaal aan Oekraïne dat, waar in het land je je ook bevindt, je nergens veilig bent. Tegelijk zien sommigen er ook een signaal in aan de G7-top dat Rusland zich niet bang laat maken door nieuwe sancties."

BEKIJK - "We zien de laatste dagen dat er meer en meer raketaanvallen worden uitgevoerd door het Russische leger", zegt correspondent in Moskou Geert Groot Koerkamp:

Videospeler inladen...

De G7-top, een bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden, is momenteel aan de gang in Garmisch-Partenkirchen in het zuiden van Duitsland. Vandaag heeft de Oekraïense president Zelenski daar nog om hulp gevraagd van het Westen.

De Britse premier Boris Johnson heeft vanuit Garmisch-Partenkirchen al scherp gereageerd op de raketaanval op Krementsjoek. Hij zegt dat die "de wreedheid en barbaarsheid" van de Russische president Vladimir Poetin toont. "Poetin moet begrijpen dat zijn gedrag de vastberadenheid van het Verenigd Koninkrijk en alle andere G7-landen alleen maar zal versterken om Oekraïne te steunen zolang dat nodig is," voegde hij eraan toe. 

Oekraïne vraagt om een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de laatste Russische bombardementen op burgerdoelen in Oekraïne. 

Meest gelezen