Nicolas Maeterlinck

Vooruit voert actie in Oostende tegen dure vastgoedprijzen: "Verlaag kosten voor kopers" 

Vanmorgen voerde de socialistische partij Vooruit actie in Oostende tegen de hoge vastgoedprijzen. "Wie vandaag een huis wil kopen, krijgt maar beter spaargeld mee van thuis", klinkt het.

Voor een gemiddeld huis moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro zelf inbrengen. De partij Vooruit vraagt daarom om de registratierechten op de eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen. "Iedereen verdient een eerlijke kans op een eigen woning. Het Vlaamse woonbeleid faalt volledig. Met onze voorstellen verlagen we de kosten voor kopers", zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys. Hij nam het initiatief voor de actie, maar kon er vanmorgen niet bijzijn in Oostende door een coronabesmetting.

Startende kopers

"We willen ook dat starters voorrang krijgen op de woningmarkt", zegt gemeenteraadslid Jeroen Soete uit Oostende. "Klopt", zegt Veys. "Onze woningmarkt trekt steeds vaker investeerders aan die meerdere woningen opkopen. Ze duwen de prijzen explosief omhoog, waardoor veel jonge mensen geen eerste woning meer kunnen kopen. Die ongelijkheid wordt jaar na jaar groter."

De opkoopbeschermingsmaatregel heeft nog een ander voordeel. "Er zal meer aanbod zijn voor de starters, waardoor de prijs voor een woning kan zakken", besluit Soete.

Vooruit

Meest gelezen