Radio 2

Toeristen zijn meer tevreden over verblijf aan zee dan 5 jaar geleden: "Een pluim voor de kustgemeenten en logiessector aan zee"

Vakantiegangers die aan de Belgische kust verblijven, zijn nog meer tevreden dan vroeger. Dat blijkt uit het vijfjaarlijks kustonderzoek van toerismebedrijf Westtoer. De tevredenheid van de toeristen is met 20 procent gestegen ten opzichte van 5 jaar geleden.

"Een van de conclusies uit het onderzoek is dat de kusttoerist zeer tevreden is over zijn vakantie aan zee en over de logies waar hij verblijft. Die tevredenheid is met 20 procent gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek, zo'n 5 jaar geleden", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van het provinciebedrijf Westtoer.

De resultaten zijn een hart onder de riem voor de logiessector, zegt Olivier Verhaeghe van Westtoer: "Het aandeel dat zeer tevreden tot uiterst tevreden is, is sterk gestegen. Slechts 1 procent was eigenlijk ontevreden over zijn verblijf aan de kust. De kustgemeenten en de logiessector aan zee verdienen echt een pluim. Zelfs in die moeilijke coronaperiode hebben ze de toeristen een aangename vakantie kunnen geven."

Buitenlandse toeristen

"Op dit moment kunnen we uit de voorlopige boekingscijfers opmaken dat er voor deze zomer al meer overnachtingen geboekt zijn in de commerciële logies dan voor de zomer van 2021. En dat is vooral te danken aan een toename van boekingen door buitenlandse bezoekers. Binnenlandse bezoekers hebben de toeristische sector in grote mate recht gehouden tijdens de coronacrisis. Dat ook buitenlanders nu opnieuw de weg naar de Vlaamse kust vinden, doet het beste voor de toekomst van de toeristische sector vermoeden”, zegt Vlaams minister van Toerise, Zuhal Demir (N-VA).

Toch enkele aandachtspunten

Er zijn natuurlijk ook een aantal aandachtspunten die uit het onderzoek naar voren gekomen zijn. "De verhouding tussen prijs en kwaliteit zit in sommige restaurants en cafés nog niet goed. En er is ook de vraag van  Franse en Luxemburgse toeristen om in hun eigen taal bediend te kunnen worden. Ook het aanbod van het openbaar vervoer richting de Westkust kan nog beter. Wij gaan uiteraard met al die aandachtspunten aan de slag en dat op korte termijn. We gaan aan tafel zitten met de verschillende partners die hier een impact op zouden kunnen hebben", zegt Lahaye-Battheu.

Paulien van de Loo PHOTOGRAPHY

Meest gelezen