Vakbonden Brussels Airlines dreigen "in de nabije toekomst" met nieuwe acties, ze eisen dringend oplossingen

De vakbonden bij Brussels Airlines dreigen met nieuwe acties, vlak na de driedaagse staking bij de luchtvaartmaatschappij. De vakbonden nemen het niet dat "de directie van Brussels Airlines volhardt in de boosheid en weigert iets te doen aan de werkomstandigheden van haar werknemers." De directie zelf "betreurt dat de vakbonden dreigen met sociale acties in de media, alvorens rond de tafel te komen".

Piloten en cabinepersoneel van Brussels Airlines staakten vorige week van donderdag tot en met zaterdag. Maar de vakbonden blijven na die 3-daagse staking naar eigen zeggen op hun honger zitten. "Na een jaar onderhandelen, ludieke acties te hebben ondernomen en in totaal 4 dagen stakingsdagen, volhardt de directie van Brussels Airlines in de boosheid", klinkt het in een persbericht. 

"De directie weigert iets te doen aan de werkomstandigheden van haar werknemers en zo de veiligheid van haar passagiers in gevaar brengt. Om al deze redenen kunnen wij de sociale vrede niet garanderen voor de nabije toekomst."

De directie van Brussels Airlines had in de pers laten weten dat ze gisteren wou onderhandelen met de vakbonden, maar die laatste zouden daarvoor geen uitnodiging  ontvangen hebben. Integendeel: er zou nu een voorstel op tafel liggen om de onderhandelingen met CEO Peter Gerber te hervatten op 22 augustus. 

"Een CEO die nog niet de tijd neemt om naar de grieven van zijn personeel te luisteren is die naam voor ons onwaardig", hekelen de vakbonden. "De directie wil de onderhandelingen over de vakantie tillen. Dat is een kaakslag", zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond. 

"Dit is het zoveelste manoeuvre om de zomer toch door te komen met de zware werkroosters van het vliegend personeel", voegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond eraan toe. "Dit is voor ons onaanvaardbaar. Wij eisen oplossingen voor juli, augustus en september."

Directie betreurt aankondiging van nieuwe acties

De directie van Brussels Airlines zegt in een korte reactie dat ze "betreurt dat de vakbonden opnieuw dreigen met sociale acties in de media, alvorens rond de tafel te komen", aldus woordvoerster Kim Daenen. 

Eerder erkende de directie al dat de werkdruk hoog is en dat ze bereid is om naar oplossingen te zoeken om die te verlichten. Ze besliste onder meer om 148 vluchten tijdens de zomer te schrappen, maar dat is niet voldoende voor de vakbonden. Raken aan eerder afgesloten collectieve arbeidsovereenkomsten is voor de directie dan weer onbespreekbaar.

Sociale onrust

De piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines hebben nog maar net drie dagen gestaakt. Afgelopen donderdag legden ze het werk neer en pas zaterdagavond liep de staking af. In totaal werden 316 vluchten geschrapt door de staking, met een impact op zowat 40.000 passagiers. De luchtvaartmaatschappij liet gisteren weten dat alle activiteit opnieuw normaal verlopen.

Het sociaal conflict sleept al sinds vorige zomer aan bij Brussels Airlines, het personeel klaagt over een te hoge werkdruk. Een eerste actie werd in december gevoerd, met een 24 urenstaking. Nu het toerisme na corona weer stevig aantrekt, meldt het personeel uitgeput te zijn en vraagt het een verlichting van de werkdruk. 

Meest gelezen