AFP or licensors

Al 18 doden na aanval winkelcentrum Krementsjoek: "Wellicht aanval op militair doelwit die verkeerd is uitgedraaid"

Bij de Russische raketaanval op een winkelcentrum in de stad Krementsjoek, in het centrum van Oekraïne, zijn al zeker 18 doden geteld. Volgens oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen was het winkelcentrum vermoedelijk niet het echte doelwit van de aanval. "Het zou me niet verwonderen dat het een aanval was op een militair doelwit die hopeloos verkeerd is uitgedraaid", meent hij. 

De tol van het bombardement in Krementsjoek blijft oplopen. Er zijn nu al 18 dodelijke slachtoffers geteld. Het parket zegt ook dat 59 personen medische verzorging krijgen. Ongeveer de helft is er ernstig aan toe. Zo'n 40 mensen zijn nog vermist.

De raket sloeg gisternamiddag in op het winkelcomplex. De Oekraïense luchtmacht zegt dat het ging om een lucht-grondraket van het type X-22. Die zou zijn afgevuurd door een Toepolev Tu-22-bommenwerper uit de Russische regio Koersk, klinkt het.

BEKIJK - De hele nacht is nog gezocht naar slachtoffers van de raketaanval in Krementsjoek:

Videospeler inladen...

Meteen na de aanval werd de link gelegd met eerdere raketaanvallen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hier en daar werd gezegd dat de Russische raketaanvallen een signaal zijn van het Kremlin naar de G7, de zeven belangrijkste industrielanden die bijeen zijn voor een top. 

Kolonel Housen deelt lezing van G7 niet

Maar die lezing deelt gewezen kolonel Roger Housen niet. Hij waarschuwt voor dergelijke snelle conclusies en meent dat het waarschijnlijker is dat het Russische leger een aanval wilde uitvoeren op militaire faciliteiten. 

Vermoedelijk waren die het doelwit van de aanval, en niet het winkelcentrum. Housen trekt die conclusie op basis van drie aspecten: de terreinsituatie, de militaire situatie en het mogelijke oogmerk van het Kremlin. 

BELUISTER: Voor gewezen kolonel Roger Housen lijkt het waarschijnlijk dat de aanval op het winkelcentrum een verkeerd gelopen militaire operatie was ("De ochtend"):

© 2022 by ZUMA Press Wire Service

"Krementsjoek, in het hart van Oekraïne, is een belangrijk knooppunt van wegen en spoorwegen", licht Housen toe. "Het is ook het centrum vanwaar de militaire versterkingen voor het Oekraïense leger naar de Donbas worden verstuurd en waar de aanvoerlijnen van het leger naar het oosten gaan. Het winkelcentrum bevindt zich op minder dan 300 meter van de spoorwegen. 

BEKIJK - Spectaculaire beelden van een nabijgelegen park wanneer een raket ontploft in Krementsjoek:

Videospeler inladen...

In Krementsjoek bevindt zich ook een fabriek waar militaire trucks voor het Oekraïense leger worden geproduceerd. Ook de grootste olieraffinaderij van het land, die het leger van brandstof voorziet, ligt daar. Op 25 april is die ook al eens aangevallen. In Krementsjoek ligt ook een artilleriekazerne en een spoorwegherstelplaats. In de stad liggen dus een aantal legitieme militaire doelen."

Naast het terreinaspect, is er het militaire aspect. "De Russische precisiemunitie is niet altijd even precies", weet Housen. "In Syrië bijvoorbeeld viel meer dan 15 procent van de precisiemunitie niet op het doelwit. De precisiemunitie die in Krementsjoek zou zijn gebruikt, heeft een notoire reputatie van onnauwkeurigheid. 

Het zou me dus niet verwonderen dat het een aanval was op een militair doelwit die hopeloos verkeerd is uitgedraaid en waar misschien militaire fouten zijn gemaakt, maar waarbij het oogmerk niet was een burgerdoelwit te treffen."  

Burgerdoelwitten viseren, zou ook niet verstandig zijn, denkt Housen nog. "Als het Kremlin de steun die het in grote delen van de wereld nog geniet -in het bijzonder in Azië en Afrika- wil behouden, dan moet het zeker geen burgerdoelwitten gaan bestoken", zegt hij. 

Voor Housen lijkt het dus waarschijnlijk dat de aanval op het winkelcentrum een verkeerd gelopen militaire operatie was. Een vergissing met dramatische afloop. 

Rusland ontkent

Rusland ontkent vandaag dat het een raket heeft afgevuurd op het winkelcentrum in Krementsjoek. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft het leger hangars gebombardeerd waar Amerikaanse en Europese wapens opgeslagen lagen, en hebben explosies van munitie brand veroorzaakt in het nabijgelegen winkelcentrum.

Dat centrum was volgens Rusland bovendien niet in gebruik. Getuigen spreken nochtans wel degelijk van een zware ontploffing en een raketaanval. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski waren er meer dan 1.000 burgers aanwezig in het winkelcentrum op het moment van de aanval.

Krementsjoek is een centraal gelegen industriestad, aan de Dnjepr, de grootste rivier van Oekraïne. In die regio is het de afgelopen periode relatief rustig geweest. De gevechten vonden vooral plaats in de Donbasregio, enkele honderden kilometers naar het oosten van het land.
© 2022 by ZUMA Press Wire Service

Meest gelezen