Videospeler inladen...

BEKIJK - Nicole de Moor (CD&V) legt eed af als nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie: "Al jaren mijn passie"

Nicole de Moor (CD&V) heeft bij koning Filip de eed afgelegd als nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De Moor volgt Sammy Mahdi op die zaterdag tot nieuwe voorzitter van CD&V is verkozen. Op een persconferentie na haar eedaflegging zei ze blij en dankbaar te zijn voor de kans. Vrijdag al gaat ze aan de regering voorstellen doen om huidige de opvangcrisis in ons land aan te pakken.

De keuze voor Nicole De Moor, de voormalige kabinetschef van Sammy Mahdi, als zijn opvolger was een absolute verrassing als opvolger. Mahdi noemde haar vanochtend op haar eerste persconferentie, na de officiële eedaflegging bij de koning, "de grote migratie-expert in de Wetstraat". "Er is niemand in Vlaanderen met zoveel expertise hierover."

De Moor zelf zei "ontzettend blij en dankbaar" te zijn voor de "nieuwe wending" in haar leven. "Dit departement is al jaren mijn passie. Dan twijfel je niet, dan spring je." Doordat ze in het verleden zelf bij het Commissariaat voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) werkte, weet ze naar eigen zeggen "hoe moeilijk de job is die onze mensen op de migratiediensten uitvoeren". 

Herbekijk hier hoe De Moor de eed aflegde en nadien wat toelichting gaf bij haar nieuwe rol:

Videospeler inladen...

Noodopvangcentrum

"Het is een moeilijk departement, maar ook het allermooiste. Het gaat over samenleven, over de toekomst van mensen en over zaken waarvan mensen wakker liggen en waarop we als overheid een antwoord moeten kunnen bieden. Ik heb de voorbije twee jaar samen met Sammy (Mahdi, red.) de fundamenten mogen leggen van een nieuw migratiebeleid, een grote hervorming. Daarop gaan we de komende twee jaar verder bouwen."

BEKIJK - "Een eerste dringende noodzaak is een noodopvangcentrum creëren", zegt federaal staatssecretaris de Moor bij Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Ze had het over werk op de lange termijn en op het Europese niveau, maar in eigen land zitten we momenteel met een opvangcrisis. Dat gaf ze ook toe: "We beleven heel wat crisissen in de wereld en dat zet een grote druk op het opvangnetwerk. Ik ga de regering voorstellen om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Ook mijn voorganger heeft dat al gedaan: wij pleiten voor dringend noodopvangcentrum." Opvang in hotels, zoals Groen voorstelt, draagt duidelijk niet haar voorkeur weg.

Meest gelezen