Videospeler inladen...

Nederlandse boeren opnieuw naar deur minister van Stikstof: vernielen politieauto en maken mesttank aan haar woning leeg

Protesterende boeren zijn door de blokkade van de politie gebroken aan het huis van de Nederlandse minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD). De boeren betogen tegen het stikstofplan van de Nederlandse regering, waardoor veel landbouwbedrijven de deuren zullen moeten sluiten. Het is niet de eerste keer dat ze daarvoor naar de woning van de minister trokken.

De onvrede over het stikstofplan van hun regering is erg groot bij de Nederlandse boeren. De ene protestactie volgt de andere op en daarbij wordt ook de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD) niet gespaard. 

De boeren zochten haar al meermaals persoonlijk op aan haar privéwoning. Een eerste keer begin deze maand toen er meer details bekend raakten over het stikstofplan. De minister zelf en ook veel andere politici veroordeelden toen die protestactie. "Je zoekt mensen niet thuis op, hoe boos je ook bent", klonk het.

BEKIJK - Boze boeren bewerken politiewagens met hamers en breken door blokkade aan huis van minister:

Videospeler inladen...
Een mobiele politiepost aan het huis van minister Van der Wal kon niet voorkomen dat boze landbouwers mest gingen lozen.

Die woorden hebben op (althans een aantal) boeren geen indruk gemaakt want maandag besloten de boeren opnieuw samen te komen aan het huis van de minister. Volgens haar woordvoerder was van der Wal toen zelf niet thuis. De politie heeft bewaking bij haar huis voorzien, maar de boeren zijn er niet lang gebleven. Bij hun vertrek lieten ze een spandoek achter.

Gisterenavond gingen de boeren nog een stap verder. Ze vernielden een politieauto zodat tractoren de straat van de minister konden inrijden en leegden ook een giertank (met vloeibare mest) in de buurt van het huis van de minister. Van der Wal was opnieuw niet thuis, aldus haar woordvoerder. De boeren zijn dan ook weer vertrokken.

Politie: "Situatie onacceptabel"

Volgens de Nederlandse politie zijn bij de actie "duidelijk grenzen overschreden". "De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners", zeggen ze op Twitter.

Het is onduidelijk of er arrestaties zijn verricht. Politiechef Woelders zegt op zender NPO 1  dat de aanvallen tonen dat het protest "verhardt". 

"Rutte moet terugkeren van NAVO-top"

De Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius riepen de boeren nog op om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. Rutte noemde boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici ook al "onacceptabel". Bij eerdere protestacties begaven de boeren zich nog massaal met hun tractoren op de Nederlandse snelwegen, wat ook verboden is.

Intussen vragen meerdere fracties in de Tweede Kamer om een spoeddebat. PvdD-leider Esther Ouwehand wil dat premier Rutte terugkeert van de NAVO-top in Madrid. "De situatie loopt uit de hand", vindt ze. 

"Misselijkmakend en onaanvaardbaar"

Vlaams minister Zuhal Demir, die bij ons het stikstofdossier onder haar hoede heeft, spreekt op Twitter haar steun uit voor Van der Wal. "Denk en zeg over politici en hun beleid wat je wil, maar ze met de dood bedreigen is misselijkmakend en onaanvaardbaar", schrijft ze. "Iedereen, en niet het minst de landbouworganisaties, moet dit veroordelen."

Meest gelezen