Peter Engelen

Door droge voorjaar gaan heikikkers sterk achteruit in Limburg: op drie plaatsen is soort verdwenen

Door de droogte dit voorjaar is de heikikker in Limburg opnieuw sterk achteruitgegaan. Dat blijkt uit tellingen van Natuurpunt. Op drie van de zeven vaste telplaatsen is de soort intussen verdwenen. 

De heikikker is een van de meest bijzondere dieren in onze provincie. Tijdens de paartijd kleuren de mannetjes paars. Maar de soort gaat er al enkele jaren op achteruit, door de droogte in het voorjaar. "We hebben dit jaar net geen 200 legsels met eieren van de heikikker geteld", vertelt Peter Engelen. "In een topjaar zijn dat er gemakkelijk 2.000."  

Peter Engelen

"De droogte hakt er bij die soort echt zwaar in", gaat Engelen verder. "Want zo'n heikikker eet graag slakjes en regenwormen. Maar als het droog is laten die diertjes zich niet zien en hebben die kikkers dus geen eten. En daar bovenop komt dat het dit jaar ook al vroeg in het voorjaar erg droog was."

De ontwikkeling van zo'n heikikker, van eitje tot kleine kikker, duurt zo'n drie maanden. Maar de plassen waar die kikkers hun eieren afzetten, komen al na anderhalve maand droog te staan. Daardoor komen er geen nakomelingen aan land."

In het Kruisven in Dilsen-Stokkem is de soort al vier jaar niet meer waargenomen

Peter Engelen, Natuurpunt

Op drie van de zeven vaste tellocaties is de heikikker niet meer waargenomen. "In het Kruisven in Dilsen-Stokkem, een geïsoleerde locatie, is de soort nu al vier jaar niet meer waargenomen", vertelt Engelen nog. "En eens dat de soort op zo'n plek weg is, komt ze niet meer terug. In het telgebied van de Mechelse Heide hebben we vastgesteld dat de heikikker op twee van de drie locaties is verdwenen. Maar omdat er daar op 1 ven wel nog heikikkers leven, denken we dat de populatie zich daar nog kan herstellen."

Meest gelezen