Eerste Zeeuwse mosselen in Antwerpen gearriveerd met echte mosselkotter

In Antwerpen zijn vandaag de eerste Zeeuwse mosselen gearriveerd. Het gaat om zogeheten bodemcultuurmosselen. Die groeien iets trager dan hangcultuurmosselen, maar ze zijn steviger en smaken zilter. Een echte mosselkotter, een speciaal schip, bracht ze van Yerseke in Zeeland (Nederland) naar Antwerpen.

Heel wat liefhebbers kijken elk jaar uit naar het moment waarop de nieuwe Zeeuwse mosselen klaar zijn om in de pot te gooien. Vandaag arriveerden de eerste van dit seizoen in Antwerpen. Vanaf morgen liggen ze in winkels en supermarkten in het hele land. Het gaat nu om bodemcultuurmosselen, die elk jaar iets later zijn dan hangcultuurmosselen.

"Hangcultuurmosselen groeien aan touwen, bodemcultuurmosselen op de grond", legt Werner Postma uit van mosselbedrijf Roem van Yerseke. "Het verschil zit in de smaak en in de dikte van de schelp. Hangcultuurmosselen zijn wat zoeter, bodemcultuurmosselen wat zilter. Die laatste moeten zich ook meer weren tegen de natuurlijke elementen en kweken daardoor een dikkere schelp." Die schelp zorgt er ook voor, dat ze niet zo snel breken wanneer de mosselpot opgeschud wordt.

Sinterklaas

De mosselen kwamen dit jaar met een echte mosselkotter vanuit het Zeeuwse Yerseke naar Antwerpen. "Vroeger werden ze uitsluitend met een boot naar Antwerpen gebracht en dan ging het met paard en kar verder", vertelt Wim Van der Borght van restaurant en viswinkel Marineau, "nu hebben vrachtwagens het overgenomen. Eigenlijk zouden we die traditie willen herstellen. Zoals Sinterklaas elk jaar zijn intrede doet met zijn boot, zo willen we ook elk jaar de eerste mosselen met de boot naar Antwerpen varen."

Zonder Belgen geen mosselbusiness: zo'n 60 tot 65 procent is voor de Belgische markt

Werner Postma, Roem van Yrseke

Wanneer de mosselen precies groot genoeg zijn om op te eten, wordt bepaald door het vispercentage, het volume van de schelp dat gevuld wordt. "De ondergrens is 24 procent en nu zitten ze al op 27 tot 28 procent.", legt Postma uit. "Dat is prima dus."

En het zijn vooral de Belgen die daarop zitten te wachten. "Ja, zonder Belgen geen mosselbusiness", lacht Postma. "Dat zijn de echte kenners. We voeren elk jaar zo'n 40 tot 50 miljoen kilo aan. Zo'n 60 tot 65 procent is voor de Belgische markt."

De Nederlandse zanger Gers Pardoel mocht ook komen proeven. "Ze zijn heel lekker en puur. Er hoeft voor mij niet te veel bij. Gewoon de klassieke groenten. Over het algemeen ben ik eerder een vleeseter. Ik eet dus niet veel vis. Maar een mossel dat is toch weer net iets anders: ik vind ze ook een beetje vlezig smaken. Ik ben heel blij dat ik mocht komen proeven, met dit weer ook: een topdag!"

Meest gelezen