Epstein en Maxwell

Ghislaine Maxwell krijgt 20 jaar cel voor betrokkenheid bij misbruik van minderjarige meisjes door Jeffrey Epstein

In de Verenigde Staten is de Britse Ghislaine Maxwell veroordeeld tot 20 jaar cel voor de betrokkenheid bij seksueel misbruik van minderjarige meisjes door miljardair Jeffrey Epstein. Maxwell was de voormalige geliefde van zedendelinquent en miljardair Epstein. Epstein pleegde in 2019 zelfmoord in afwachting van zijn eigen proces.

De 60-jarige Maxwell is in december veroordeeld voor 5 van de 6 aanklachten tegen haar, waaronder het ronselen van minderjarige meisjes die dan door Epstein seksueel werden misbruikt. Een van de aanklagers had al gezegd dat ze de rest van haar leven achter de tralies zou moeten verdwijnen.

Amerikaanse aanklagers hadden geëist dat Maxwell 30 tot 55 jaar achter de tralies zou verdwijnen, maar het is uiteindelijk "slechts" 20 jaar geworden. De aanklagers stellen dat Maxwell tussen 1994 en 2004 een "rol speelde in het gruwelijke seksuele misbruik van meerdere jonge tienermeisjes". De aanklagers onderstrepen dat Maxwell de meisjes doelbewust uitkoos om seksueel uitgebuit te worden.

Maxwell zei niet schuldig te zijn. Haar advocaten hebben het idee dat zij gestraft wordt omdat Epstein zelf niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden. Ze probeerden dit jaar nog om een nieuw proces te openen, omdat een van de juryleden had verzwegen zelf seksueel te zijn misbruikt, maar de rechter in New York oordeelde dat het proces van Maxwell eerlijk is verlopen. In het dossier kwam overigens ook de Britse prins Andrew in opspraak.

Het proces tegen Ghislaine Maxwell is één van de meest in het oog springende zaken die uit de MeToo-beweging is voortgekomen. Samen met de rechtszaken tegen filmproducent Harvey Weinstein en zanger R Kelly.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Hoe zat de affaire-Epstein nu weer in elkaar?

In de zomer van 2019 wordt Jeffrey Epstein opgepakt, op verdenking van grootschalig misbruik van minderjarige meisjes en mensenhandel. Verschillende slachtoffers hebben de afgelopen tijd tijdens een hoorzitting en in de media getuigd over wat ze hebben meegemaakt.

Zo vertelt de intussen 35-jarige Virginia Giuffre dat ze als 15-jarige door Maxwell benaderd werd in het golfresort van Donald Trump, waar ze toen werkte. Ze getuigt dat Epstein haar als "seksslaaf" hield. "Mijn hoop werd snel vernietigd, mijn dromen zijn gestolen", klinkt het beklijvend. 

Al in 2006 start er voor de eerste keer een rechtszaak tegen Epstein voor misbruik, maar hij sluit een schikking waardoor hij slechts een lichte straf krijgt. Pas jaren later komt er ook een federaal onderzoek en komt alles in een stroomversnelling terecht.

In augustus 2019, amper een maand nadat hij opgepakt werd, pleegt Epstein zelfmoord in zijn cel.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen