Archiefbeeld ter illustratie.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Juridische tegenaanval op abortusverbod in Louisiana: rechter houdt strengere wet voorlopig tegen

Een rechter in de Amerikaanse staat Louisiana heeft enkele wetten geschorst die vrouwen in de staat verbieden om een abortus uit te laten voeren. De staat had die verstrenging onmiddellijk laten ingaan na het vonnis van het Hooggerechtshof over "Roe vs. Wade", maar moet nu dus terug naar de tekentafel. Een kleine juridische overwinning van voorstanders voor de vrije abortuskeuze dus, maar die lijkt slechts een kwestie van uitstel te zijn.

Wat voorafging

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het historische arrest "Roe versus Wade" uit 1973 ongedaan gemaakt. Dat arrest oordeelde destijds dat een abortuswet in Texas ongrondwettelijk was en in strijd met de privacy van de vrouw. Zo werd abortus voor alle vrouwen in de VS een recht. Doordat het Hooggerechtshof nu ingaat tegen dat arrest krijgen alle Amerikaanse staten weer de volledige vrijheid om zelf hun abortuswetgeving op te stellen.

In 13 Amerikaanse staten zaten vorige vrijdag al zogenoemde trigger laws klaar: strengere abortuswetten die al goedgekeurd waren, maar enkel van kracht zouden worden als het Hooggerechtshof "Roe vs. Wade" zou afvoeren. Zo ook in de zuidelijke staat Louisiana. De wet werd er vrijdag na het vonnis onmiddellijk van kracht.

Op onderstaande kaart zie je de juridische stand van zaken rond abortus van dit weekend:

Maar een juridisch tegenoffensief liet niet op zich wachten. Bij verschillende rechtbanken in de staten werden klachten ingediend. In Louisiana trokken een kliniek en geneeskundestudenten ten strijde tegen drie wetten die abortus verbieden. 

Ze argumenteerden dat de wetten "te vaag" zijn, omdat ze onvoldoende uitklaren wat de uitzonderingen zijn of welke straffen geriskeerd worden. Volgens de huidige wetten zou abortus er zelfs verboden zijn na verkrachting of incest.

Van korte duur

Een rechter ging daarin mee en blokkeerde die wetten alvast tot een zitting die op 8 juli gepland staat. "In Louisiana kan abortus dus opnieuw", tweette het centrum voor reproductieve rechten, dat de klagers vertegenwoordigde.

Toch kan de overwinning van korte duur zijn. De procureur-generaal van Louisiana, Jeff Landry, beloofde alles te zullen doen wat in zijn macht ligt om te garanderen dat "wetten die kinderen beschermen om geboren te worden" in voege treden.

Waterdicht maken

Ook elders in het land zijn er vergelijkbare rechtszaken aan de gang. In Utah schorste een rechtbank eveneens tijdelijk, voor 14 dagen, het verbod op abortus. In Florida zou er donderdag mogelijk ook een nieuwe wet tegen abortus in de wachtkamer kunnen worden gezet.

Toch lijkt het er ook hier op dat het in veel zaken slechts om uitstel zal gaan. De staten die abortus echt willen verbieden, zullen op termijn hun wetten duidelijker en juridisch waterdicht maken. Volgens het Guttmacher Institute, een ngo die ijvert voor seksuele en reproductieve rechten, zal op termijn de helft van de staten, vooral in het zuiden en centrum van het land, abortus verbieden.

Meest gelezen