Jonas Roosens

Luchthavenpersoneel opgepakt in SKY ECC-onderzoek naar drugssmokkel

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft tien huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar drugssmokkel door personeel van de luchthaven van Zaventem. Bij de actie werden negen personen opgepakt. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling dankzij Operatie Sky, waarbij het gerecht miljoenen geëncrypteerde berichten kon lezen uit het criminele milieu, die verstuurd werden via SKY ECC-toestellen. 

Het onderzoek startte nadat de douane op de luchthaven van Zaventem in  februari en maart van vorig jaar twee achtergelaten reiskoffers ontdekte. In de koffers bleek 25 kg en 12 kilogram cocaïne verborgen te zitten. "Het onderzoek, gevoerd door de federale gerechtelijke politie Halle-Vilvoorde, kwam in een stroomversnelling na de operatie Sky”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre.  "Dankzij deze operatie konden gekraakte berichten in verband gebracht worden met de achtergelaten koffers. Al snel werd duidelijk dat er sprake was van ‘airport crime’ en dat de cocaïnesmokkel georganiseerd werd met hulp van binnenuit de luchthaven. De criminele organisatie kon rekenen op de medewerking van een aantal luchthavenmedewerkers die meehielpen met de smokkel.”

Negen mensen opgepakt

Het onderzoek mondde uit in tien huiszoekingen, waarbij negen personen werden gearresteerd. "Dit betreft drie mannen van 31, 25 en 21 jaar wonende te Zaventem, een 37-jarige man en zijn 33-jarige echtgenote uit Vilvoorde, een 45-jarige man uit Vilvoorde, een 37-jarige man uit Anderlecht, een 33-jarige man uit Sint-Gillis en een 33-jarige man uit Hoboken”, aldus Vercarre. "Zes van de gearresteerde personen zijn werkzaam op de luchthaven van Zaventem. Zij zullen allen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter die zal beslissen of deze onder aanhoudingsmandaat zullen geplaatst worden. Tijdens de huiszoekingen werden tevens 217.000 euro cash geld en verschillende voertuigen in beslag genomen.”

Meest gelezen