Ayby Cetin

Ode aan Genkse hiphopcultuur: “Citétaal is een verrijking”

In de bibliotheek van Genk brengt Wim Peumans een ode aan de Genkse hiphopcultuur met het project Fakkeldrager. De tentoonstelling loopt van 1 juli tot en met 31 augustus 2022. Het project omvat naast de tentoonstelling ook een bundel met rapteksten en een documentaire.

De schrijver en antropoloog Wim Peumans is de Vlaamse writer-in-residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij koos voor dit project omwille van zijn liefde voor de Genkse muziek: “Ik luister graag naar Genkse hiphop en wou eens samenwerken met andere artiesten.” 

Bovendien is die Genkse scene bijzonder: “Wat mensen vaak vergeten, is dat Genkse hiphop echt een pioniersrol heeft. Genk was een van de eerste steden waar een eigen hiphopscene ontstond aan het einde van de jaren ’90”, aldus Peumans.

Genkse hiphop gaat niet over bitches en blingbling
Wim Peumans, schrijver
Ayby Cetin

Citétaal

“De Genkse hiphop onderscheidt zich door het gebruik van de citétaal.” Die taal is ontstaan in de mijnwerkersgemeenschap tussen de verschillende nationaliteiten, en is nu ontwikkeld tot een jongerentaal. “Veel rappers verwerken die taal in hun tekst”, zegt Peumans.

Een ander verschil zit hem in de inhoud. “Genkse hiphop gaat niet over bitches en blingbling, zoals bij mainstream hiphop. Genkse hiphop gaat over belangrijke thema’s in het leven, zoals opgroeien in de cité of schipperen tussen verschillende culturen.”

Ayby Cetin

Beperkte oplage

De bundel “Fakkeldrager” bevat muziekteksten van de rappers en is in beperkte oplage beschikbaar: “Omdat ik de boekjes zelf gedrukt en gebonden heb op de Jan van Eyck Academie, zijn er maar 100 exemplaren van gedrukt,” vertelt Peumans.

De expo is gratis toegankelijk en te bezichtigen van 1 juli tot en met 31 augustus 2022.

Meest gelezen