Radio 2

Patiënte slaat en gijzelt huisarts in Waregem, politie kan haar bevrijden

In Waregem heeft een patiënte (49) haar huisarts uit Zulte thuis een uur lang gegijzeld. Ze viel de vrouw ook aan. Dat gebeurde toen de huisarts weigerde om een bepaald medicijn te geven. Het slachtoffer kon de politie verwittigen en ze werd bevrijd door agenten. De Orde der artsen in West-Vlaanderen vraagt extra beveiliging voor dokters bij huisbezoeken.

De huisarts (32) ging maandag op bezoek bij haar patiënte in de Pelikaanstraat in Waregem, toen het plots uit de hand liep. De vrouw kreeg van haar arts een bepaald medicijn niet, waarna ze zichzelf begon te snijden met een mes. Daarna keerde ze zich tegen haar huisarts. "De patiënte bedreigde het slachtoffer met een mes en sloot de deur, waardoor ze niet kon ontsnappen. Een uur lang werd ze gegijzeld. Toen de huisarts probeerde te ontsnappen, kreeg ze stokslagen van de patiënte", zegt Tom Janssens van het parket. "Uiteindelijk slaagde het slachtoffer erin om de politie te verwittigen. Agenten konden de vrouw bevrijden uit het huis."

"De patiënte heeft zich dan nog enkele uren in de woning verschanst", gaat Janssens voort. Het Bijzondere Bijstandsteam van de politie moest ter plaatse komen om de patiënte te arresteren. "De mevrouw was al gekend bij de dienst psychiatrie", besluit Janssens.

Binnenkort moet die vrouw haar verhaal doen bij de onderzoeksrechter.

Radio 2

Vermoord tijdens huisbezoek

Zeven jaar geleden werd een huisarts uit Izegem door een patiënt vermoord bij een huisbezoek in Ingelmunster. Sindsdien is er niet veel gebeurd om de veiligheid van dokters te verbeteren, zegt de Orde der artsen in West-Vlaanderen. Voorzitter Lieven Wostyn zegt dat er mogelijkheden genoeg zijn. "Er bestaan alarmknoppen waarmee de huisarts een signaal kan geven wanneer hij of zij zich niet veilig voelt tijdens een huisbezoek. Als een dokter 's nachts naar een onbekende patiënt gaat, moet er een begeleider mee in de auto."

Radio 2

Dokters kunnen agressie wel proberen te voorkomen. Dat zegt Michel Bafort van Arts in Nood. "Als een gekende patiënt een voorschrift of attest vraagt dat de huisarts moeilijk kan geven, kan de patiënt verbaal agressief worden en de dokter bedreigen. Als huisarts is het dan beter het voorchrift of attest tóch te geven. Daarna is het dan wel aan te raden dat de huisarts een brief schrijft naar de Orde der Artsen met de uitleg waarom er niet correct kon worden gehandeld. Zo red je jezelf toch."

Beluister hier het volledige gesprek met Michel Bafort van Arts in Nood:

run inc

Meest gelezen