Archieffoto

Sint-Gillis-Waas geeft 200 euro aan verenigingen die alcoholvrije alternatieven aanbieden op feestjes

Organisaties die in Sint-Gillis-Waas een feestje organiseren, krijgen een subsidie van 200 euro als ze voldoende alcoholvrije alternatieven voorzien. Dat staat in het nieuwe fuifreglement van de gemeente. "Fuiven mogen alcohol uiteraard  blijven aanbieden, maar we hopen dat er op die manier minder alcohol zal worden gedronken", zegt burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). 

In het nieuwe fuifreglement van de gemeente Sint-Gillis-Waas staat dat verenigingen die alcoholvrije alternatieven voorzien op hun feestjes een extra subsidie van 200 euro krijgen.  "Na corona zijn we ook in onze gemeente opnieuw volop beginnen te feesten en dat zorgde al eens voor problemen in de buurt of op het evenement zelf. Daarom wilden we als gemeente op een positieve manier aan alcoholpreventie doen", zegt burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden: "Verenigingen moeten gratis kraantjeswater en voldoende niet-alcoholische dranken aanbieden, en het goedkoopste drankje op de kaart moet niet-alcoholisch zijn", verduidelijkt De Rudder. "Fuiven mogen uiteraard alcohol blijven aanbieden, maar we hopen dat er op die manier toch minder zal gedronken worden."

Er zijn een aantal voorwaarden, zo moet het goedkoopste drankje op de kaart niet-alcoholisch zijn
Burgemeester Maaike De Rudder (CD&V)

Nog geen gemeentelijk alcoholbeleid

Tot nog toe deed de gemeente Sint-Gillis-Waas niet aan alcoholpreventie, met de subsidie willen ze dat veranderen. "Onze politie zet sowieso in op alcoholpreventie en controles langs de baan, maar als gemeente namen we geen initiatief. Dat willen we zo snel veranderen. Verenigingen die een feestje willen organiseren kunnen daarom vanaf 1 juli al die subsidie aanvragen. 

Evaluatie na de zomer

Na het evenement moeten verenigingen een aantal bewijsstukken indienen bij de jeugddienst om aan te tonen dat ze het reglement gevolgd hebben. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een prijslijst van de fuif. "We vertrouwen onze verenigingen, en willen als gemeente geen steward spelen op de fuif om te controleren of alles er tot in de puntjes in orde is".

Jeugdvereniging Den Briel staat achter het nieuwe reglement

Het vrij nieuwe jeugdhuis Den Briel uit Sint-Gillis-Waas is tevreden met het nieuwe reglement."Vooral het initiatief van de gemeente om 200 euro te krijgen als we voldoende alcoholvrije drankjes aanbieden is een zeer goed idee", zegt Amber Dewerte van het jeugdhuis. "We hebben al een ruim assortiment niet alcoholische drankjes, maar we gaan dat zeker uitbreiden. We merken ook wel dat er zeer veel alcohol gedronken wordt en we hopen door ons extra assortiment niet alcoholische uit te breiden, dat er minder vraag is naar bier en ander alcohol. Voor ouders is het misschien ook wel een geruststelling dat ze weten dat het assortiment in het jeugdhuis groot is " 

Het nieuwe fuifreglement gaat in vanaf 1 juli. Na de zomer wil Sint-Gillis-Waas evalueren of het alcolhobeleid aanslaat. 

kasto80

Meest gelezen