MARNIK AERTS

Instabiele muur gesloopt bij afbraak oud schoolgebouw in Herentals

Bij afbraakwerken van het oude schoolgebouw van het Sint-Jozefinstituut aan de Burchtstraat in het centrum van Herentals, werd een instabiele muur vastgesteld. De muur moest gecontroleerd afgebroken worden. Omdat de kans bestond dat hij op aanpalende huizen zou belanden, werd beslist om twee woningen tijdelijk te evacueren.

Bij het verwijderen van roofing op het dak van het vroegere Sint-Jozefinstituut in de Burchtstraat, merkten arbeiders de instabiele muur op.  Er zat een gat van meer dan 20 cm breed tussen de zijgevel en de rest van het gebouw. Na een controle gisterenmiddag werd beslist dat de muur gecontroleerd moest worden afgebroken.

Om de naastgelegen woningen te beschermen tijdens de afbraak, werd een grote rubberen mat van 7 ton langs het gebouw gehesen. Met een kraan werd de muur stukje per stukje afgebroken.

Asbest

De brandweer heeft asbesthoudende platen op het dak van achterliggende garages verwijderd. Die daken worden beschermd met houten platen. Zo willen de hulpdiensten voorkomen dat er asbest zou vrijkomen als er brokstukken op die garages vallen. Tegen 10 uur gisterenavond mochten de omwonenden weer naar huis. 

Het oude schoolgebouw zal deels worden gesloopt en deels worden opgewaardeerd.  In de delen die bewaard blijven, wordt een woonproject gepland.  

MARNIK AERTS

Meest gelezen