Jadwiga Figula

Vrouwenbesnijdenis in Vlaanderen: sinds 2016 bijna dubbel zoveel meisjes en vrouwen betrokken

Meer dan 16.500 vrouwen en meisjes in Vlaanderen zijn betrokken bij genitale verminking. Voor heel België gaat het om 35.000 vrouwen. Hun aantal zit in de lift, mede door de opvang van vrouwen uit regio's waar vrouwenbesnijdenis courant is.

In België zijn meer dan 35.000 vrouwen betrokken bij genitale verminking. Dat is een forse stijging tegenover vorige jaren. Dat blijkt uit een studie naar vrouwelijke genitale verminking in opdracht van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De studie schat dat er meer dan 23.000 besneden vrouwen in België wonen. Ook zouden meer dan 12.000 minderjarige dochters van besneden moeders het risico lopen om vrouwelijke genitale verminking te ondergaan als er geen preventiewerk wordt gedaan.

In het Vlaams Gewest wonen meer dan 16.500 meisjes en vrouwen die besneden zijn, of daar een risico toe lopen. Dat is een stijging van 45 procent in vergelijking met 2016. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om 10.000 meisjes en vrouwen en in het Waals Gewest om 8.800.

Meisjes voeren een traditionele dans uit in Somaliland, een regio in Somalië. 98 procent van de meisjes en vrouwen is er besneden.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De stijging in vergelijking met de vorige jaren is te verklaren door de opvang van vrouwen uit landen zoals Guinee en Somalië, waar meer dan 90 procent van de vrouwen besneden is. Heel wat meisjes en vrouwen die op de vlucht zijn voor oorlog of gendergerelateerd geweld, belanden uiteindelijk in ons land.  

Dochters van besneden vrouwen

"Deze vrouwen werden besneden in hun land van herkomst", legt Fabienne Richard uit, directeur van de vzw GAMS Belgium en een van de auteurs van de studie. "Hun in België geboren dochters lopen het risico besneden te worden als er geen preventief werk wordt gedaan. We weten echter dat de middelen voor preventie nog niet overal gelijk zijn." 

Daarom lanceerde staatssecretaris Schlitz dinsdag twee campagnes. Die moeten onder andere de twee ondersteuningscentra voor besneden vrouwen, in het UMC Sint-Pieter in Brussel en in het UZ van Gent, bekender maken. 

Genitale verminking van vrouwen is een schending van de mensenrechten en kan leiden tot fysieke en psychologische complicaties. Volgens Unicef hebben minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen in dertig landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië (een vorm van) genitale verminking ondergaan.

Bekijk hieronder de getuigenis van Aminata uit het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen